open-navfaktor-logo
search
Značajan odliv novca
Poslovnice Sberbank u Sloveniji zatvorene, a u Hrvatskoj određen dvodnevni moratotorij
Poslovnice ruske banke Sberbank u Sloveniji od ponedjeljka su zatvorene, a usluge te banke ograničene na kartično poslovanje, dok su dnevne isplate limitirane zbog posljedica ruskog napada na Ukrajinu. Za vrijeme dvodnevnog moratorija građani i preduzeća (deponenti) moći će u Hrvatskoj ukupno dnevno raspolagati do 7.280 kuna.
28.02.2022. u 11:58
get url
text
Euri i kune

Kako je objavila Banka Slovenije, ostale usluge Sberbank Slovenija privremeno su nedostupne do srijede ujutro, do kada su isplate i uplate također ograničene na 400 eura po danu.

- Za komitente to znači da se od ponedjeljka do srijede ujutro poslovanje Sberbanke ograničava samo na poslovanje s platnim karticama. Ostale usluge privremeno neće biti na raspolaganju, a poslovnice će biti zatvorene. U međuvremenu ćemo potražiti  odgovarajući način spašavanja banke, kako bi se omogućilo nesmetano poslovanje za sve njene komitente - navodi u saopćenju Banke Slovenije.

Sberbank Slovenija danas je objavila na svojim internet stranicama da je "u svjetlu nedavnih geopolitičkih događaja" u vrlo kratkom vremenu zabilježila značajan odljev sredstava klijenata, da su ostale usluge banke privremeno nedostupne, a poslovnice zatvorene, te da se traže rješenja kako bi se osigurao nesmetan rad svih njenih klijenata.

Sberbank d.d. u Hrvatskoj određen je dvodnevni moratorij. Građani i preduzeća moći će ukupno dnevno raspolagati do 7.280 kuna.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu 24. februara 2022, Evropska unija i Sjedinjene Američke Države donijele su paket sankcija koje su imale brz i značajan utjecaj i na poslovanje Sberbank d.d.

Zbog naglog narušavanja likvidnosti, Europska središnja banka (ESB) koja direktno nadzire ovu banku, danas, 28. februara objavila je da Sberbank d.d. propada ili će vjerojatno propasti. (Saopćenje ESB-a).

U skladu sa svojim mandatom ESB je o toj ocjeni obavijestio Jedinstveni sanacijski odbor (SRB), središnje sanacijsko tijelo unutar bankovne unije. SRB je ustanovio da banka propada ili će vjerojatno propasti i donio odluku o moratoriju poslovanja Sberbank d.d. koji će trajati od 1. marta, do 23:59:59 sati.

Do isteka moratorija Jedinstveni sanacijski odbor donijet će odluku o sljedećem koraku uzimajući u obzir očuvanje financijske stabilnosti i javni interes (Saopćenje SRB-a). 

- Za vrijeme dvodnevnog moratorija građani i poduzeća (deponenti) moći će ukupno dnevno raspolagati iznosima do 7.280 kuna - saopćila je Centralna banka Hrvatske.

U skladu sa Zakonom o sistemu osiguranja depozita sredstva deponenata na računima kreditne institucije (uključujući tekući račun, oročeni depozit i štedni depozit) osigurana za isplatu do 100 hiljada eura, a iznimno i depoziti koji zadovoljavaju propisane kriterije za privremeni visoki saldo zaštićeni su u iznosu do 130 hiljada eura. Depoziti klijenata Sberbank d.d. osigurani su nezavisno o budućoj odluci Jedinstvenog sanacijskog odbora o ovoj banci, pojašnjava se u saopćenju.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.