open-navfaktor-logo
search
Posljedice pandemije
Poslovanje Zavoda zdravstvenog osiguranja KS spašava akumulirani višak novca
Proglašenje pandemije koronavirusa i značajan pad svih privrednih aktivnosti u BiH i Kantonu Sarajevo, uz smanjenje broja zaposlenih imalo je direktan utjecaj na pad planiranih prihoda Zavoda zdravstvenog osiguranja KS.
25.03.2021. u 08:05
get url
text

- S obzirom na to da je Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo raspolagao akumuliranim viškom prihoda nad rashodima iz prethodnih godina, i pored pada prihoda, nije došlo do smanjenja sredstava za finansiranje naknada zdravstvenih ustanova kao ni do reduciranja dostignutog nivoa ostalih prava osiguranih osoba. Prava na korištenje sa Liste lijekova, medicinskih sredstava i pravo na medicinsku rehabilitaciju osiguranih osoba Kantona Sarajevo ostvaruju u skladu sa važećim propisima i do sada nije došlo do smanjenja obima ovih prava – kaže Sakib Katana, direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja KS.

Zbog potpune neizvjesnosti u pogledu trajanja pandemije i brzine oporavka privrede, vrlo teško je dati projekcije prihoda zdravstvenog osiguranja u narednom periodu, od čega će zavisiti i zadržavanje obima prava osiguranih osoba, kao i finansiranje zdravstvene zaštite u cijelini, dodaje Katana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.