open-navfaktor-logo
search
Sporna cijena struje
Poslodavci: Vlada FBiH neka se odluči - je li važniji dodatni profit Elektroprivrede BiH ili opstanak privrede
Nema značajnijih pomaka kada su u pitanju pregovori Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine i Elektroprivrede BiH u vezi s povećanjem cijene električne energije.
16.02.2022. u 08:00
get url
text

VEZANI TEKST - Hasić: Struja je resurs građana FBiH, prihvatamo povećanje cijene za 20 posto

- EPBiH je povukla ugovore na dva mjeseca koji su podrazumijevali mnogo veću cijenu struje u odnosu na 20 posto koliko je odredila Vlada FBiH.

S obzirom na to da je odluka Vlade FBiH stupila na snagu 7. januara, prvih šest dana prošlog mjeseca struja će biti obračunata po nekoliko puta većoj cijeni, pa će računi kompanijama za januar biti i duplo veći. Ali dobro, svjesno smo to progutali u nadi da će se sklopiti obostrano prihvatljiv dogovor sa EPBiH - kaže za Faktor Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH.

Poslodavci imaju dvije velike zamjerke na ugovore EPBiH.

VEZANI TEKST - Poslodavci: Šokirani smo, Elektroprivreda BiH ne postupa zakonski, dostavlja ugovore šest puta veće

- Prvi, EPBiH traži da im kompanije dostavljaju 20. u mjesecu informaciju koliko im treba struje u narednom mjesecu. Ukoliko se te procjene budu kretale izvan pet posto tolerancije, preduzeća će plaćati visoke penale i onda će struja biti skuplja umjesto 20 i do 40 posto. Tražili smo od Vlade FBiH da tolerancija iznosi 15 do 20 posto. Čekamo odgovor.

Drugi veliki problem za kompanije jeste činjenica da je EPBiH ugradila stavku u ugovoru prema kojoj u slučaju ispadanja iz sistema nekog od njenih pogona struja će biti daleko skuplja ako se bude nabavljala u inostranstvu. Znači, kompanije bi preuzele kompletan rizik na nešto na što nikako ne mogu utjecati - ističe Smailbegović. 

VEZANI TEKST - Kakav će biti dogovor poslodavaca i EPBiH: Koliko dana januara će biti skupa struja, šta slijedi....

Naš sagovornik naglašava kako je Udruženje uprkos svemu zamolilo članice da potpišu ugovore.

- Uporedo s tim se pripremaju tužbe protiv EPBiH. Prošle sedmice u Vladi FBiH imali smo sastanak, ali je bio bez rezultata. EPBiH ne odustaje od spornih stavki ugovora.

Ne odstupaju nimalo. Zato smatramo da je krajnje vrijeme da se Vlada FBiH odluči - je li joj važniji dodatni profit EPBiH od kompletne privrede i njenog opstanka, radnih mjesta, standarda građana... - podvlači Smailbegović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.