open-navfaktor-logo
search
Traže preispitivanje
Poslodavci u BPK ogorčeni na Vladu: Uveli online nastavu, a rade kladionice i ugostitelji
Udruženje poslodavaca Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde održalo je danas hitan sastanak na kojem su razmatrane posljednje naredbe Vlade BPK Goražde.
20.03.2021. u 14:31
get url
text

U ovom udruženju nezadovoljni su što su naredbe donesene pred početak vikenda i, kako su kazali, bez konsultacija sa poslodavcima, te smatraju da će se nove mjere odraziti na poslovanje firmi.

Uz ocjenu da se prilikom donošenja mjera nije vodilo računa o mogućim posljedicama na proces proizvodnje i izvršenje tekućih ugovora, na sastanku su usvojeni zaključci koji će biti dostavljeni Vladi BPK Goražde.  

- Uvođenje online nastave  u školama imat će za posljedicu odsustvo velikog broja radnika koji ne mogu ostaviti djecu bez nadzora. Po procjenama ti će se brojevi kretati po 50 ili 60 u većim firmama, što dovodi u pitanje uspješnost zacrtanih ciljeva i po ugovorima preuzetih obaveza. Ne vidi se smisao ovakvoj odluci, pogotovo cijeneći što se ostavlja mogućnost da rade kladionice, ugostiteljski objekti i druge slične djelatnosti, a da je prethodno u škole u cilju održavanja sigurne nastave uloženo u zaštitu djece, nastavnika i profesora putem nabavke pregrada, klupa, maski i druge zaštitne opreme u čemu su finansijski učestvovale firme sa područja BPK Goražde – jedan je od zaključaka.

Imenovati predstavnika poslodavaca u Krizni štab

Udruženje poslodavaca BPK Goražde zahtijeva da se u krizni štab Ministarstva socijalne politike, zdravstva, raseljenih lica i izbjeglica BPK Goražde imenuje predstavnik Udruženja poslodavaca i da kao član može izraziti utjecaj na privredna društva, radi usklađivanja donesenih mjera, njihovih ciljeva i potreba firmi.

U tu svrhu delegiran je predstavnik Udruženja poslodavaca u Krizni štab, a poslodavci traže da se hitno razmotri i preispita  donesena naredba o uvođenju online nastave u školama te sugerišu da se ova odluka stavi van snage do daljnjeg, dok se detaljno ne razmotre pozitivni efekti a i negativne posljedice.

Hitan sastanak Udruženja poslodavaca BPK Goražde održan je na zahtjev firmi iz tri industrijske zone koje imaju najveći broj radnika.

Na nove mjere o ograničenju kretanja, koje je na preporuku kriznog štaba ministarstva zdravstva, jučer usvojila Vlada Bosanskopodrinjskog kantona (BPK), danas je reagovalo  goraždansko Udruženje ugostitelja, smatrajući da mjere najviše pogađaju njihovu djelatnost. Navode da je ova grana privrede dovedena pred potpuni kolaps te upozoravaju da će, ukoliko se ništa ne poduzme, biti prinuđeni zatvoriti radnje i otpustiti radnike.

- Tražimo hitno uvođenje lockdowna što će podrazumijevati i mjere za ublažavanje posljedica koje će na poslovanje malih privrednika ostaviti zatvaranje, dakle da nam se nadomjeste gubici u poslovanju. Sa ovom mjerom o ograničenom kretanju mi ne možemo poslovati i na ovaj način se dovodi u pitanje naša egzistencija, a nema mjera pomoći. Ili neka nas  zatvore ili urade nešto da nam pomognu - kazao je predsjednik Udruženja ugostitelja Armin Pišmo.

Ugostitelji: I bez lockdowna ćemo morati zatvoriti radnje

Iz Udruženja koje okuplja oko 40 ugostitelja poručili su da će i bez lockdowna biti prinuđeni da zatvaraju radnje, a radnike poslati na evidenciju nezaposlenih.

- Ukoliko Vlada BPK Goražde ne bude interventno djelovala, zatvorit ćemo objekte i uredno se sa radnicima prijaviti na evidenciju Službe za zapošljavanje, čime će oko 150 uposlenika u ovoj oblasti ostati bez posla - saopćavaju iz Udruženja.

Ugostitelji naglašavaju da ne vjeruju u obećanja da će im biti pružena finansijska pomoć jer, kako tvrde, još uvjek im nisu isplaćeni ni poticaji koje su ostvarili u prošloj godini.

- Vladi BPK Goražde dali smo rok da do ponedjeljka u 14 sati donese hitne mjere, ukoliko se to ne desi bit ćemo prinuđeni zatvoriti radnje i sve radnike poslati na biro za zapošljavanje - kazao je predsjednik Udruženja ugostitelja.

Vlada BPK Goražde donijela je naredbu kojom je ograničila kretanje u ovom kantonu u periodu od 21 sat uvečer do pet sati ujutro, a koja je stupila na snagu od sinoć. Objektima koji pružaju uslužne djelatnosti naloženo je i da na ulaznim vratima naznače površinu objekta i broj osoba koje mogu boraviti u istom trenutku, uzimajući u obzir da je za jednu osobu potrebno najmanje četiri metra kvadratna, s tim da se izuzima zaposleno osoblje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.