Iz UPFBiH je zatraženo da se što prije održi sastanak o temi utvrđivanja – ograničenja cijena električne energije za privredna društva u 2023. godini.

- Kako je pitanje cijene električne energije od izuzetnog značaja za poslovanje privrednih subjekata u FBiH, neophodno je i hitno da do kraja tekuće godine, u skladu sa Zakonom o električnoj energiji u FBiH, ograničite, odnosno, utvrdite cijenu električne energije za privredne subjekte za 2023. godinu - navodi se u zahtjevu UPFBiH upućenom Federalnoj vladi.

UPFBiH predlaže da se sastanak održi do kraja oktobra s ciljem blagovremene pripreme ove odluke i njenog uvrštavanja na dnevni red neke od narednih sjednica Vlade FBiH, kako bi odluka bila na snazi već od 1. 1. 2023. godine.

UPFBiH insistira da se ovo pitanje riješi poučeni prošlogodišnjim negativnim iskustvom, kada su zbog nepravovremenog donošenja odluke mnoge kompanije bile prisiljene za prvih sedam dana januara platiti astronomske račune za potrošnju električne energije za tzv. rezervno snabdijevanje, saopćeno je.

- Zbog svega navedenog neophodno je da Vlada FBiH što prije donese odluku o ograničenju, odnosno, utvrđivanju cijene električne energije za privredna društva, kako bi odluka bila na snazi od 1. 1. 2023, a privredni subjekti na vrijeme dobili i potpisali ugovore o snabdijevanju električnom energijom, što će im omogućiti neometan rad i proizvodnju - dodaje se u saopćenju.

Iz UPFBiH još jednom podsjećaju da su, pored ostaloga, zahvaljujući odluci Vlade FBiH o ograničenju rasta cijene električne energije na 20 posto za 2022. godinu, bh. kompanije su uspjele sačuvati radna mjesta, nivo proizvodnje i konkurentnost  privrede Bosne i Hercegovine na inozemnim tržištima. Sve to je rezultiralo rekordnim rastom priliva sredstava u budžetske i vanbudžetske fondove.

Također, pokazalo se da je povećanjem cijena električne energije za bh. privredna društva za 20 posto, sačuvana stabilnost elektroenergetskog sektora u FBiH i Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH, koja uz uredno snabdijevanje domaćih kompanija i dalje izvozi značajne količine električne energije na inozemna tržišta.