open-navfaktor-logo
search
Boračka prava
Poslodavci demobilisanim borcima moraju omogućiti pravo na više dana godišnjeg odmora
Uprkos činjenici da se Zakon o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica počeo primjenjivati 1. jula prošle godine, mnogi borci nisu upoznati sa pravima koja im nosi ovaj Zakon. Jedno od tih prava je više dana godišnjeg odmora za zaposlene borce.
07.03.2020. u 08:03
get url
text
Borci

Naime, svi poslodavci su bili dužni u roku od 90 od dana stupanja na snagu Zakona o demobilisanim borcima u svojim pravilnicima, odnosno statutima, propisati način, uvjete i postupak ostvarivanja prava na više dana godišnjeg odmora.

- Vidite, svi smo mi građani Bosne i Hercegovine dužni smo poštovati sve zakone ove zemlje. Ja pozivam predstavnike firmi, ali i one koji predstavljaju borce, kao i same borce da pročitaju ovaj zakon i izbore se za svoja prava. I naravno, pozivam da se poštuju prava prije svega prednost u zapošljavanja djece šehida i poginulih boraca i svih drugih boračkih kategorija. Ja mislim da nam je to najvažnije da što prije damo priliku da djeca šehida rade i žive od svog rada - rekao je u razgovoru za Faktor Salko Bukvarević, federalni ministar za boračka pitanja.

Redakciji Faktora obratili su se neki od demobilisanih boraca koji su odavno penzionisani i nikada ništa nisu tražili od države, s pitanjem koja prava je njima donio Zakon o demobilisanim borcima.

- Kao dobrovoljac sam se prijavio u Armiju RBiH i bio u njenim redovima dok me nisu demobilisali. Kada sam izašao iz vojske nastavio sam raditi svoj posao u građevinarstvu i nikada ništa nisam tražio od ove države. Sada kada sam ostario i u penziji koja je mizerna, svaki dan se pitam koja su moja prava kao demobilisanog borca. Drago mi je da kakvu-takvu pomoć dobijaju oni koji nemaju ni penzije ni plaće, a šta je s nama - pita se jedan od sarajevskih demobilisanih boraca.

Zatražili smo komentar ministra Bukvarevića.

- Od 16 prava koji su sadržani u Zakonu o demobilisanim borcima, njih 15 se odnosi na sve borce, bez obzira koliko imaju godina. Samo je egzistencijalna naknada za one starije od 57 godina, koji nemaju nikakvih primanja, ni plaću ni penziju. A evo kantoni su počeli rješavati i demobilisane borce mlađe od 57 godina. Pozivamo borce da pročitaju zakon i neka se obrate u svoje općinske službe za BIZ (Boračko invalidsku zaštitu), kantonalna ministarstva za boračka pitanja i Federalno ministarstvo za pitanja boraca, i da kroz te institucije ostvare svoja ostala prava - poručio je Bukvarević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.