open-navfaktor-logo
search
Apel delegatima
Poslodavci: Ako Dom naroda FBiH ne da zeleno svjetlo za Blok 4 i 5, bit ćemo u velikom problemu sa strujom
Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u četvrtak, 24. marta, održat će vanrednu sjednicu na kojoj će, između ostalog, na dnevnom redu biti i odluka kojom bi se Blok 4 i 5 termoelektrana Tuzla i Kakanj stavili funkcije, čime bi se osigurala stabilnost snabdijevanja električnom energijom u FBiH. 
21.03.2022. u 13:05
get url
text

VEZANI TEKST - Zastupnički dom FBiH odobrio nastavak rada termoblokova 4 i 5 u Tuzli i Kaknju

Podsjetimo, Zastupnički dom PFBiH usvojio je odluku i sada su na potezu delegati u Domu naroda. 

- Vjerujemo da će delegati imati sluha za sveukupnu situaciju kada je u pitanju snabdijevanja električne energije privrednih subjekata. Zašto su toliko važni ova dva bloka? Elektroprivreda BiH je u novim dostavljenim ugovorima firmama uz dogovoreno povećanje od 20 posto, iz čega su izuzeti male firme i građanstvo, uvrstila dvije stavke koje su veoma nepovoljne za poslodavce.  

Prvi, EPBiH traži da im kompanije dostavljaju 20. u mjesecu informaciju koliko im treba struje u narednom mjesecu. Ukoliko se te procjene budu kretale izvan pet posto tolerancije, preduzeća će plaćati visoke penale i onda će struja biti skuplja umjesto 20 i do 40 posto. Drugi veliki problem za kompanije jeste činjenica da je EPBiH ugradila stavku u ugovoru prema kojoj u slučaju ispadanja iz sistema nekog od njenih pogona struja će biti daleko skuplja ako se bude nabavljala u inostranstvu.

Uključivanjem u rad dva bloka u Tuzli i Kaknju prestala bi potreba za ovim spornim stavkama ugovora. Imamo informaciju da je EPBiH već pripremila anekse ugovora u kojima više nema dva člana - kaže za Faktor Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH.

VEZANI TEKST - Andelija o posljedicama ukrajinske krize, tržištu energenata, snabdijevanju električnom energijom...

Smailbegović apeluje na delegate da daju zeleno svjetlo. U suprotnom...

- Ako Dom naroda FBiH ne da zeleno svjetlo za Blok 4 i 5, bit ćemo u velikom problemu sa strujom. Evo, prije nekoliko dana zvao me privrednik iz Bihaća koji tražio veću količinu struje naredni mjesec, ali je u međuvremenu ostao bez dobavljača sirovina i morat će platiti velike penale EPBiH. Ipak, vjerujem da će delegati pokazati političku zrelost i dozvoliti stavljanje u funkciju blokove. Živimo u posebnim okolnostima, dešavaju se veliki potresi na tržištu energeneta zbog rata na istoku Evrope. I pojedine evropske države zbog vanredne situacije stavljaju u u pogone termoelektrane - ističe Smailbegović.

Kako kaže, pojedine firme pripremile su tužbe zbog drastičnog povećanja struje za prvih šest dana januara, ali će sačekati kako će se odvijati cijela situacija.

- Pitanje je koliko se malim firmama isplati da tuže EPBiH, šta ako ne dobiju proces? Prema informacijama koje imam, ArcellorMittal Zenica je na pragu dogovora sa EPBiH - naglašava on.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.