Četvrtak, 04.06.2020.
h

Posljednji poziv Sindikata doktora u RS-u: Pregovori ili štrajk

Nastavljaju se pripreme za štrajk doktora medicine u Republici Srpskoj (RS), saopćeno je danas nakon sjednice Glavnog odbora Strukovnog sindikata doktora medicine RS-a.

Tvrde da će do štrajka doći ako predstavnici Vlade RS-a i dalje budu izbjegavali otvaranje socijalnog dijaloga o povećanju plaća za 25 posto i poboljšanje uslova rada u kojima rade doktori i medicinske sestre i tehničari u javnim zdravstvenim ustanovama.

Stoga su im uputili, kako su upozorili, poslednji poziv na pregovore.

Iz Sindikata tvrde da su registrovani i brojni primjeri "nezakonitog miješanja vlasti i resornog ministarstva u rad ovog sindikata, kao i mobing, diskriminacija i pritisci na članove i povjerenike da napuste članstvo u sindikatu, a s ciljem da se na nezakoniti način ovom sindikatu oduzme postojeća reprezentativnost i formalno onemogući pravo na zakonito organizovanje štrajka doktora medicine".

- U skladu sa navedenim donesena je odluka da se preduzmu sve zakonske mjere za zaštitu legitimnog prava na štrajk, kao i slobodu sindikalnog organizovanja i djelovanja i da se svim sredstvima zaštite prava članova sindikata koji su izloženi raznim pritiscima, mobingu i diskriminaciji na radnom mjestu – navode iz Strukovnog sindikata doktora medicine RS-a.

Formirali su i štrajkački odbor, čiji je predsjednik Goran Bjeković, hirurg u bolnici u Zvorniku.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh