open-navfaktor-logo
search
Održan sastanak
Posljednji dan u Bijeloj kući Donald Trump će izreći stotinu pomilovanja
Predsjednik SAD-a Donald Trump se posljednji dan u Bijeloj kući sprema izreći 100 pomilovanja i umanjivanja kazni.
18.01.2021. u 12:07
get url
text

Ovo su za CNN potvrdile tri osobe bliske procesu. Bijela kuća je u nedjelju održala sastanak kako bi dovršila popis planiranih pomilovanja, a Donald Trump je već pred božićne i novogodišnje praznike izdao niz pomilovanja.

On je planirao nastaviti ovaj proces 6. januara, međutim odlučio se povući zbog optužbi da je potaknuo nedavne nerede na Capitol Hillu. Očekuje se da će Trump izreći još jednu seriju pomilovanja, osim ukoliko ne odluči u jednom trenutku i pomilovati kontroverzne saradnike, članove svoje porodice i sebe zbog nereda u Washingtonu. Navodno su mu savjetnici preporučili da to ne radi, jer će onda izgledati kao da jeste kriv.

Pomilovanja su jedna od nekoliko stavki koje Trump mora dovršiti prije nego što njegovo predsjedavanje završi. Trump se nada da će uspjeti skinuti tajnost s podataka povezanih s ruskom istragom prije nego što napusti dužnost, međutim s obzirom na okolnosti i smanjen broj administrativnih službenika, čini se da je mala vjerovatnoća da se takvo nešto i desi.

Novi predsjednik Joe Biden na dužnost će stupiti u srijedu 20. januara. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.