open-navfaktor-logo
search
Značajno takmičenje
Posljednje kolo: Šta Zmajevima donosi Liga nacija?
Izabranici Roberta Prosinečkog nakon tri kola imaju maksimalan učinak i protiv Austrije će u Beču voditi bitku za prvu mjesto u grupi 3
14.11.2018. u 21:55
get url
text

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine sutra igra četvrtu, ujedno i posljednju utakmicu grupe 3 u Ligi nacija.

Izabranici Roberta Prosinečkog nakon tri kola imaju maksimalan učinak i protiv Austrije će u Beču voditi bitku za prvu mjesto u grupi 3 Lige B.

Prvo mjesto u grupi garantuje plasman u veći rang, odnosno Ligu A, gdje nastupa 12 najboljih evropskih selekcija.

Zmajevima je takvo nešto protiv Austrije neophodan remi, ili minimalan poraz, ali uz postignuti pogodak.

Svi pobjednici grupa 1,2,3,4 u ligama A, B, C i D idu u play-off za Evropsko prvenstvo, što znači da će se igrati četiri play-offa sa po četiri tima koja će imati priliku da se bore za mjesto na Evropskom prvenstvu naredne godine, ukoliko ne uspiju da osiguraju nastup kroz kvalifikacije.

Kvalifikacije za EP počinju u martu naredne godine. Reprezentacije će biti razvrstane u deset grupa po pet ili šest selekcija, a po dvije prvoplasirane reprezentacije iz svake grupe izborit će završni turnir. Preostala četiri mjesta bit će popunjena nakon play-offa Lige nacija.

Vrijedi spomenuti da je UEFA nedavno povećala i nagradni fond za Ligu nacija, tako da će reprezentativci BiH igrajući Ligu B u kasu Saveza donijeti 1,5 miliona eura. Igranje u Ligi A trenutno donosi 2,25 miliona eura.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.