Do pucnjave u Beču došlo je sinoć oko 21 sat. Više napadača otvorilo je vatru automatskim oružjem na šest lokacija širom Beča. Prolaznik je preminuo od zadobijenih povreda na mjestu, a žena je umrla u bolnici. Austrijski mediji pišu kako je riječ o konobarici. Preminuo je i treći prolaznik. Ranjen je i 28-godišnji policajac koji je bio na dužnosti u blizini napada. Austrijski mediji pišu kako je napadač nasumično pucao po ljudima.

VEZANI TEKST - Objavljena prva slika teroriste iz Beča, bio je simpatizer ISIL-a

Ministar unutrašnjih poslova Austrije kazao je kako se radi o terorističkom napadu. Navodnog napadača ubila je policija. Nije još jasno o koliko se napadača radi. Najmanje jedan je još u bijegu.

Šta znamo do sada?

U napadu su ubijene četiri osobe i napadač. Ukupno pet osoba. Žrtve napada su prolaznici, dva muškarca i žena. Teško je ranjeno još 17 osoba. Među ranjenima je i jedan policajac.

Austrijski ministar unutrašnjih poslova Karl Nehammer napadača je opisao kao "islamskog teroristu". Rekao je da vjeruje da je bilo više napadača.

Policija je objavila da je nakon jedan sat ujutro na ulicama u bijegu bio najmanje jedan naoružani napadač.

Jedan napadač je upucan kod Crkve svetog Ruperta. Imao je automatsko oružje, pištolje i dosta municije. Na tijelu mu je bio eksplozivni pojas. Ustanovilo se da je lažan. Napad se dogodio na šest lokacija, a još nije poznat točan broj napadača. Kurz je rekao da se radi o planiranom napadu. Policija je dobila 20.000 snimki napada, a građane mole da ostanu u kućama. Zatvorene su i škole.