Zemljotres jačine 5,7 stepeni po Richteru pogodio je danas istočnu tursku provinciju Bingol, a iz Ureda za vanredne situacije u Turskoj (AFAD) saopćeno je da je epicentar potresa registriran u distriktu Karliova.

Zemljotres se dogodio u 17.24 minute po lokalnom vremenu i osjetio se u nekoliko susjednih provincija. Uslijedila su i dva jača naknadna podrhtavanja tla jačine 4,6 i 4,7 stepeni po Richteru.

Turski ministar okoliša i urbanizma Murat Kurum saopćio je da su sve nadležne službe na terenu i da rade na evidentiranju posljedica potresa.

Uporedo s tim, guverner provincije Bingol Kadir Ekinci je saopćio da su se urušile dvije osmatračnice u selu Kaynarpinar i da su povrijeđena trojica stražara.

- Obrušilo se deset kuća u selima Elmali i Dinarbey u distriktu Yedisu. Srećom, do sada nemamo informacije o smrtnim slučajevima - saopćio je Ekinci.

Guverner susjedne provincije Erzuruma Okay Memis saopćio je da se potres osjetio i u toj regiji, ali da dosad nema informacija o štetnim posljedicama.