open-navfaktor-logo
search
Takoreći, postao analitičar
Poslije uspjeha sa Santa Luciom, Lagumdžija dane u političkoj penziji provodi uz košpe i Twitter
Zlatko Lagumdžija, bivši predsjednik SDP-a i bivši ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, za što su mnogu skloni ustvrditi da je i jednu i drugu ulogu odigrao neuspješno, političku karijeru je završio na Twitteru. Ponekad ga pozovu i sa televizija da im popuni program. Takoreći, postao je analitičar. 
29.10.2020. u 15:11
get url
text

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i član Predsjedništva Željko Komšić, borave u radnoj posjeti Austriji. Džaferović i Komšić danas otvaraju počasni konzulat BiH u Beču, najavljeno je u ovdašnjim medijima. To je Lagumdžiji zasmetalo, pa je se oglasio na Twitteru. 

- Historijski događaj - ovako nešto se nije desilo u historiji naše države. Nova tužna slika naše spoljne politike i nedostatka svijesti o vremenu i prostoru u kojem živimo. "Baba se češlja a selo gori"! Sve mi je jasno samo se još Džaferoviću čudim! - napisao je bivši ministar vanjskih poslova Lagumdžija. 

 

 

Za razliku od ove Džaferovićeve i Komšićeve današnje "tužne slike spoljne politike", Lagumdžija je bio veoma uspješan. Džaferovićev sastanak sa predsjednikom Austrije Alexanderom Van der Bellenom, jednim u nizu državnika sa kojim se sastao u mandatu, kao uostalom i Komšić, mizerni su naspram Lagumdžijinih diplomatskih poduhvata. Evo dokaza za to. 

VEZANI TEKST - Džaferović sa Van der Bellenom: Austrija spremna pomoći BiH u vezi s migrantskom krizom

Ovdašnji mediji su, primjera radi, 2012. godine u vrijeme kada je Lagumdžija bio ministar vanjskih poslova pisali: 

- Ministar vanjskih poslova, Zlatko Lagumdžija, ne radi dovoljno na poboljšanju stanja. Prema nalazima CCI-a, ovo ministarstvo je i jedino u Vijeću ministara BiH koje nema utvrđen program rada za 2012. godinu. 

Slijedeći Lagumdžijinu logiku, mogli bismo kazati kako se upravo tih godina kada je on po drugi put bio ministar vanjskih poslova, "baba češljala, dok je selo gorjelo". Naime, u tom mandatu je Lagumdžija uspješno uspostavio diplomatske odnose sa Sejšelima, Santa Luciom, Solomonskim Otocima, Dominicom, Zimbabveom..., a uspješno je pratio i bh. fudbalsku reprezentaciju po svijetu. Jer u Žilini "ko ne skače, mrzi Bosnu". Ali, to nije dobra logika.

Naravno da je uspostava diplomatskih odnosa važana stvar za svaku državu, pa tako i ona sa Zimbabveom, Sejšelima..., ali u Lagumdžijinom slučaju to je manje-više bilo i sve što je napravio. 

E sad, ako je Austrija za Bosnu i Hercegovinu jedna od najvažnijih država za saradnju, jedan od najvećih investitora, zemlja u kojoj BiH ima brojnu dijasporu, a sve to nesporno jeste, onda nije jasno zašto je održavanje odnosa s tom zemljom "babino češljanje"?!

Bit će da bivši ministar, dok jede košpe koje je kupio prije dva dana, nešto mora i tvitati. Da mu dani u političkoj penziji brže prolaze, a i da ne propusti priliku "bocnuti" Komšića, što mu je prvenstveno i bio cilj. 

Lagumdžija skraćuje dane u političkoj penziji uz košpe

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.