open-navfaktor-logo
search
"Suzdržavao se..."
Poslije prajda, od priče je slaba fajda: Oglasio se i Konaković
Povorka je iza sebe imala izuzetno jaku marketinšku, medijsku, PR i međunarodnu podršku. Došli su je podržati aktivisti iz nekoliko zemalja, navodi Konković
09.09.2019. u 12:10
get url
text

Elmedin Konaković, predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo i predsjednik Naroda i pravde (ili Narod prajda, kako su je "preimenovali" na protestu LGBTIQ zajednice), oglasio se na Facebooku u vezi sa skupovima koji su održani tokom vikenda. 

Navodi kako se "suzdržavao od bilo kakvog komentarisanja u danima koji su prethodili sigurnosno rizičnom, a neizbježnom vikendu iza nas". Što nije tačno, ali bi bespredmetno bilo sada ponavljati izjave i saopćenja. 

 

-Suzdržavao sam da reagujem na sramotna ismijavanja i izvrgavanja ruglu tradicionalne porodice, navođenju devijacija, nasilja i zlostavljanja kao normi tradicionalnog i beskompromisnom vrijeđanju i ljudskih i porodičnih i vjerskih osjećanja svih koji vjeruju u institut porodice kao takve. Tolerancija mnogih zagovornika "parade na kojoj se trazi tolerancija" počinjala je i završavala na onome što oni smatraju ispravnim. Nisu davali pravo na drugačije mišljenje i svako neslaganje sa svojim stavovima su verbalno vrlo agresivno napadali. Toliko agresivno da se na momente sticao dojam da oni sami izazivaju i silno žele da parada ne prođe mirno i da iz "zatucanog Sarajeva" (kako ga oni doživljavaju) neke vrlo neprimjerene slike odu u svijet. I zato sam se suzdržavao - navodi Kakonaković, uz nekoliko konstatacija o Sarajevu kao gradu tolerancije. 

Između ostalog, navodi da je Narod i pravda "u programskoj (ne ideološkoj) koaliciji sa nekim strankama koje su bile otvoreni promotori ove povorke. Veže nas 300 mjera i 29 principa kojim se vraća povjerenje u institucije i popravljaju uslovi života našim građanima. 300 mjera i 29 principa kojim se svakim danom vraća po zrno pravde u ovaj urušeni sistem, mjera i principa koji su zakrpa za rupe u ovom našem brodu koji brzo tone ka dnu".

Nakon nekoliko uobičajenih populističkih izjava, predsjednik NIP-a dalje navodi: 

-O povorci kad je riječ, javno smo se protivili kad to skoro niko nije smio. Protiv smo svakog oblika diskriminacije. Ali smo i protiv povorke i svake vrste promocije seksualnih opredeljenja. Nikada ruku nećemo dići za zakone kojima se LGBTQ uvodi u obrazovanje, u kojima djeca sama sebi biraju spol, u kojima se teenagerima nude opcije promjene spola, u kojima se legalizuje brak istospolnih zajednica isl. A dobro znamo da su to neki već pokrenuli na višim nivoima vlasti. O tim se krupnim temama trebaju na referendumu izjasniti građani ove zemlje. To ne smije biti diktat EU ili međunarodne zajednice. Samo većinski stav građana ove zemlje ćemo poštovati.

U Facebook objavi navodi i sljedeće:

-Povorka je iza sebe imala izuzetno jaku marketinšku, medijsku, PR i međunarodnu podršku. Došli su je podržati aktivisti iz nekoliko zemalja. Pripremana je mjesecima, svaki detalj je brižljivo organizovan i opet im je promaklo nekoliko transparenata i majica za svaku osudu. Naši aktivni licemjeri po društvenim mrežama šute i to potpuno ignorišu. Šetnja dan ranije je nastala spontano, brzinski i bilo je grešaka naravno, a vaša "beskrajna tolerancija" je na stub javnog srama razapela jednu pokrivenu djevojku zbog transparenta. Mi dio tih licemjernih krajnosti nismo. Niti cemo ikad biti. Jasno kazemo kakvi smo i za sta se borimo, a gradjani ce to nagraditi ili kazniti na izborima - navodi, između ostalog, Konaković. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.