S novom godinom slijedi i novi ugovor Energoinvesta i ruskog Gasproma i to je prilika da dobijemo povoljniju cijenu gasa, tvrdi Bečarević.

- Prema svim pokazateljima gas bi trebao pojeftiniti u januaru 2023. godine. Prvi razlog je pad cijena ruske nafte i pad kursa dolara prema konvertibilnoj marki. Za neko još značajnije smanjenje cijene gasa trebalo bi ući u kalkulaciju sa snabdjevačem Gaspromom i tako bi prva tri mjeseca 2023. godine korisnici mogli plaćati daleko manje račune jer trenutna cijena gasa i centralnog grijanja nikada nije bila veća i to građani teško mogu platiti - ističe Bečarević.

U posljednjih mjesec dana, pojašnjava Bečarević, cijene nafte sve su niže dok su cijene u proteklih devet mjeseci sa 120 pale na 85 dolara po barelu, a prema toj formuli se formira cijena za BiH. Druga stavka koja utječe na cijenu gasa je dolar koji je iznosio 2,2 marke, a sada je pao na 1,85 maraka i to pogoduje da se BiH smanji cijena gasa u prvom kvartalu 2023. godine.

- U slučaju da Gasprom promjeni cjenovnu formu i da cijena gasa bude vezana za berze, a ne za prosjek cijene nafte u proteklih devet mjeseci onda ne znam ko bi mogao platiti tu cijenu gasa - zaključuje Bečarević.

Podsjetimo, od cijena gasa ovisi i cijena centralnog grijanja u sarajevskim Toplanama.