Glavni grad Bosne i Hercegovine će biti domaćin međunarodnog sajma halal industrije Sarajevo Halal Faira - SHF (Sarajevo Halal Sajam), koji će se održati od 27. do 29. septembra ove godine u Centru Skenderija, javlja Anadolu Agency (AA). 

SHF 2018 će okupiti proizvođače halal proizvoda, distributere i kupce iz cijelog svijeta na jednom mjestu i promovirati aktivizam muslimanskih potrošača. Sajam će  potaknuti susrete proizvođača halal proizvoda i pružalaca halal usluga s velikim kupcima i distributerima iz Saudijske Arabije, Bahreina, Omana, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Malezije i Turske.

Na Sarajevu Halal Fair-u bit će predstavljeno više od 90 izlagača, a učesnici Sajma dolaze iz 36 zemalja svijeta.

Organizatori Sarajevo Halal Faira  su Bosna Bank International, Islamska razvojna banka (IsDB) i Islamska zajednica u BiH.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović pozvao je da se posjeti Sarajevo Halal Sajam, kojeg Islamska zajednica u BiH organizira zajedno s BBI Bankom.

- Ovo je prilika da svi podignemo našu svijest na viši nivo o onome o čemu nas Bog u svojoj Knjizi, Časnome Kur’anu, obavještava da nam je On dao u zadatak da vodimo računa šta jedemo i na koji način to spravljamo od onoga čime nas je On opskrbio na ovoj zemlji, pa nam je tako kazao da jedemo od lijepih stvari, halal/dozvoljenih stvari, one koje nam On daje u našim životima tokom naše godine - rekao je Kavazović, javlja Anadolu Agency (AA).

Ponovio je poziv muslimanima u BiH i svim zainteresiranim da dođu na sajam i vide koji su to halal proizvodi koji se nude u zemlji, odnosno širem okruženju.

- Na sajmu će biti izlagani proizvodi koji imaju halal certifikat. Bit će proizvoda i iz našeg okruženja i šire. Bit će organizirane panel diskusije o halalu, da se čuje o tome koliko je važno da u našem životu vodimo računa o zdravoj ishrani - rekao je Kavazović.

Dodao je kako je halal je prije svega zdrava ishrana i ujedno  prilika da se svi oni koji nađu interes u proizvodnji halal hrane povežu s drugima, te steknu nova iskustva ili nadograde postojeća.