Petak, 05.06.2020.

Zaključak Vlade RS

Posjete Beogradu u doba korone: Zašto za Dodika ne vrijedi obavezni karantin?

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom. Nakon sastanka izjavili su da tokom vaskršnjih praznika neće biti dozvoljeno kretanje na liturgije, a dogovorili su i novu pomoć u vidu zaštitnih maski, rukavica, kao i respiratora koju će Srbija uputiti entitetu RS.

"Da li će i Dodik u kućnu izolaciju i/ili karantin i da li će biti testiran!? Da li pravila vrijede za sve - za nas koji poštujemo zdravstvene preporuke, koji smo bili u izolaciji i testirani i za one koji to donose, a sami (ne)poštuju?", pitao se danas predsjednik PDP-a Branislav Borenović nakon današnjeg Dodikog puta u susjednu državu. 

Republički štab za vanredne situacije 23. marta 2020. godine donio je Zaključak o provođenju i organizovanju mjere obaveznog karantina za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona (Covid – 19) u Republici Srpskoj u kojem je pod tačkom 19. navedeno sljedeće:

- Izuzetno od tačke 3. ovog zaključka, predsjednik Republike Srpske, predsjednik Vlade Republike Srpske, srpski član Predsjedništva BiH, te ministri u Vladi Republike Srpske (u funkciji članova Štaba za vanredne situacije Republike Srpske) pri obavljanju poslova u okviru vanredne situacije ne podliježu obavezi izricanja mjere karantina u slučaju međunarodnog putovanja.

Zanimljivo da je ovaj zaključak donesen sedam dana nakon proglašenja vanredne situacije u entitetu Republika Srpska i vanrednog stanja u Srbiji, baš na dan kada je Dodik otputovao u Beograd. 

Podsjećanja radi, tema sastanka sa Vučićem bila je pomoć entitetu Republika Srpska u borbi protiv koronavirusa.

- Srbija pomaže Republici Srpskoj u lijekovima, zaštitnoj opremi i životno važnim kliničkim mašinama. Podršku u hrani, ali i svim drugim materijalima pružit ćemo i Bosni i Hercegovini u cjelini - objavljeno je na Vučićevom Instagram nalogu Budućnost Srbije.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh