navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Četiri hiljade razloga

Posjeta ovom otoku bila bi najvjerovatnije smrtonosna

Otok Queimada Grande nalazi se oko 30 kilometara od obale Brazila, ali je na njega je zabranjeno kročiti, za što postoji puno razloga, jer bi se rijetki uspjeli vratiti

Objavljeno: 20.10.2018. u 19:05
get url
text
Zmijski otok


Razlog se krije u njegovom drugom nazivu - Zmijski otok!?

Iako je veliki samo pola kvadratnog kilometra, na njemu se nalazi od 2000 do 4000 zlatnih zmija, čiji je otrov jedan od najsmrtonosnijih na svijetu. Ako bi vas ugrizla ova zmija, umrli bi za manje od sat vremena, a otrov joj je toliko snažan da otapa ljudsko meso. Druge posljedice su: zatajenje bubrega, nekroza mišićnog tkiva, krvarenja u mozgu i unutarnje krvarenje. Čak i ako odmah dobijete protuotrov, šanse da umrete su još uvijek poprilično velike, piše Smithsonian. 

Na otoku žive samo zmije, koje se uglavnom hrane pticama. Povremeno je imao nekoliko stanovnika, koji su se brinuli za svjetionik. Danas je pristup njemu zbog velike opasnosti strogo zabranjen. Posjete otoku je, pod prijetnjom visoke novčane kazne, zabranila brazilska vlada još 1985. godine, a iznimka su jedino naučnici. 

Otok privlači i krivolovce, koji dolaze u lov na zlatne zmije, koje ne nastanjuju nijedno mjesto na svijetu osim ovog otoka. Na crnom tržištu one postižu cijenu od deset do 30 hiljada dolara.