open-navfaktor-logo
search
Izostala podrška
Posebna sjednica otkazana: Odbor za privredu NSRS-a objasnio razloge zašto nisu podržali budžet RS-a za 2022.
Predsjednik Odbora za privredu u Narodnoj skupštini RS-a Maksim Skoko (SPS) potvrdio je da je ovaj odbor većinom glasova bio protiv prijedloga budžeta Republike Srpske za 2022. godinu i Programa ekonomske politike.
14.12.2021. u 11:50
get url
text

- Obavijestili smo rukovodstvo NSRS-a da su u obavezi da skinu sa dnevnog reda raspravu - kazao je Skoko.

Posebna sjednica entitetskog parlamenta otkazana je jutros jer je izostala podrška skupštinskog Odbora za privredu za dva navedena dokumenta.

Vlada RS-a je zbog toga povukla zahtjev za održavanje 25. posebne sjednice NSRS-a, a istovremeo je zakazan novi sastanak skupštinskog kolegija sa zahtjevom za sazivanje 26. posebne sjednice sa istim prijedlogom dnevnog reda.

Skoko je pojasnio da je poslovnik jasan u smislu da ako nema podrške Odbora za privredu, ne vodi se rasprava i ne glasa se.

- Odluke su donesene u skladu sa našom savjesti i glasali smo kako smo glasali - naglasio je Skoko.

Član Odbora Milan Radović je kazao da nisu prihvatili dokumente jer su smatrali da predviđeni rashodi nisu dovoljni, s obzirom na to da SDS priprema amandman za povećanje izdataka za borce. Predlažu da se naknada za borce poveća sa 1,6 KM na 5 KM po mjesecu učešća u ratu. To je 120 miliona KM dodatno u budžetu.

- Drugi razlog što nije bilo podrške su subvencije za poljoprivredu.  Jačanjem domaće proizvodnje zaustavili bismo inflaciju. Treći razlog je program ekonomskih reformi.  Tražimo drugačiji način podrške privredi, ovo nije dovoljno. Ne zna se šta je urađeno iz prethodnih ekonomskih reformi i koji su njihovi rezultati - kazao je Radović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.