open-navfaktor-logo
search
Predviđene i olakšice
Posebna sjednica NSRS-a u srijedu: Kazne do 5.000 KM za nekorištenje ćirilice
Na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS-a koja će biti održana u srijedu, 15. septembra, naći će se Prijedlog zakona o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma, po hitnom postupku, a koji predviđa novčane kazne do 5.000 KM za nekorištenje ćirilice.
13.09.2021. u 13:14
get url
text

Kako je navedeno u prijedlogu zakona koji će se naći pred entitetskim zastupnicima, predviđa se jedinstven pristup očuvanju jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma kao nematerijalnog kulturnog nasljeđa, a što podrazumijeva obavezu svih organa, organizacija i drugih pravnih lica da, prilikom korištenja ćirilice u pravnom prometu, koriste standardizovan oblik ćiriličkog pisma.

Takođe, kulturne i druge manifestacije koje se finansiraju ili sufinansiraju iz javnih sredstava, obavezne su da imaju logo i naziv manifestacije ispisan na ćirilici.

Predviđene su i određene poreske i administrativne olakšice za preduzeća i druge subjekte koji se odluče da u svom poslovanju koriste ćirilicu, a za one koji ne budu poštovali zakonske odredbe, propisane su prekršajne novčane kazne od 1.000 do 5.000 maraka.

U razlozima za donošenje ovog zakona, navodi se da će imati pozitivan utjecaj jer se "osigurava zaštita i očuvanje jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma kao nematerijalnog kulturnog nasljeđa", te prenošenje budućim generacijama.

- Zakon će imati pozitivan utjecaj i na obrazovanje iz razloga što podstiče pravilno izražavanje, poznavanje i pravilnu upotrebu jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma - objasnio je predlagač.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.