open-navfaktor-logo
search
Odlučeno
Posebna sjednica NSRS-a o odluci Ustavnog suda u ponedjeljak
Posebna sjednice Narodne skupštine Republike Srpske(NSRS), na zahtjev predsjednice RS-a Željke Cvijanović, u vezi s odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, bit će održana u ponedjeljak, 17.februara, u Banjoj Luci.
14.02.2020. u 12:17
get url
text

Cvijanović je za sjednicu predložila samo jednu tačku "Informacija u vezi s antidejtonskim djelovanjem Ustavnog suda BiH".

Predsjednik NSRS-a Nedeljko Čubrilović danas je, nakon sjednice parlamentranog kolegija, rekao da je razlog odluka Ustavnog suda BiH o neustavnom članu 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Ta odluka suda još nije dostavljena entitetskom paralmentu.

- S odlukom sam upoznat iz saopćenja Ustvanog suda i medija. Ustavni sud BiH je više puta izašao iz okvira prava – rekao je Čubrilović i naveo "da je to antidejtonsko i antiustavno djelovanje tog suda" te podsjetio da je pitanje vlasništva regulisano u entitetima.

Cvijanović je u srijedu, 12. februara, rekla da predstavnici RS-a u institucijama BiH obustavljaju rad u odlučivanju o bilo kojem pitanju iz nadležnosti organa BiH, dok se ne usvoji novi zakon o Ustavnom sudu, bez stranih sudija.

Na sastanku srpskih zavničnika i predstavnika parlamentarnih stranaka usvojen je i zaključak da se zatraži održavanje hitne sjednice NSRS-a, a u vezi s odlukom Ustavnog suda BiH, koji je proglasio nesutavnim član 53. Zakona o poljoprivrendom zemljištu entiteta RS.

- Odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o Zakonu o poljoprivrendom zemljištu u RS-u je konačna i obavezujuće, a svi koji se protive i sprečavaju njeno provođenje suprostavljaju se Ustavu i Dejtonskom mirovnom sporazumu - upozorio je nakon toga potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić.

Ukazao je da je od srpskih predstvanika najavljena blokada državnih organa BiH donijeti štetu svim građanima i predstavlja antiustavno djelovanje.

-Tu počinje obaveza nadležnih institucija, ali i visokog predstavnika u BiH, odnosno OHR-a, da reagira jer ima mandat za to - naglasio je Salkić.

Blokade neće, kako je dodao, promijeniti odluku Ustavnog suda.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.