open-navfaktor-logo
search
25 minuta za goste
Posebna sjednica NSRS-a 1. februara, Dragan Čović usmeno potvrdio dolazak
Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske počet će 1. februara u 12 sati, dok će 8. februara početi redovno skupštinsko zasjedanje, dogovoreno je danas na kolegiju NSRS-a.
28.01.2022. u 13:04
get url
text

Zastupnici još nisu dobili materijale ni za jednu od ovih sjednica.

Posebna sjednica biće održana na temu aktuelne ekonomsko-političke situacije u Bosni i Hercegovini, a na koju je predsjednik NSRS-a ranije pozvao i predsjednike SDA Bakira Izetbegovića i HDZ BiH Dragana Čovića.

Članovi kolegija iz opozicije su bili suzdržani tokom glasanja za sazivanje posebne sjednice. Na kolegiju je izglasano da će gosti moći da se obrate u uvodnom obraćanju entitetskim zastupnicima od 20 minuta, te još pet u završnoj riječi.

VEZANI TEKST - Izetbegović o pozivu iz NSRS-a: O državi se priča u državnim institucijama
 

Predsjednik NSRS-a Nedeljko Čubrilović je kazao da je posebnu sjednicu zakazao da bi se otvorila mogućnost dijaloga jer je politička scena zatrovana, da nema razgovora i da svako komentariše na svoj način. Kazao je da je Izetbegović već potvrdio da neće doći, a da je Čović usmeno potvrdio da hoće.

- Ovo je prilika da u NSRS-u iznesnemo svoja viđenja i u tom interesu smo pozvali predsjednike SDA i HDZ-a BiH. Za odogovor Izetbegovića znamo iz medija, ali mislim da to nije najbolje rješenje i da je trebao doći i iznijeti svoj stav makar on bilo oprečan po svim pitanjima. Čović je potvrdio usmeno da će biti prisutan. Svi predsjendici stranaka u RS-u imaju priliku da budu prisutni i da se obrate – rekao je Čubrilović

Šef Kluba zastupnika SDS-a Miladin Stanić kazao je da se Izetbegović već izjasnio da neće doći, dok za Čovića "pretpostavlja da će doći", s obzirom na "finansijske veze sa Miloradom Dodikom".

- Ne daj Bože budali vlast, može da pobije sve nas, tako se vodi politika kod nas – kazao je Stanić danas nakon skupštinskog kolegija.

Dodao je da bi posebna sjednica imala smisla da nije bilo svih prethodnih posebnih sjednica koje su "donijele ozbiljne zaključke koji se ne provode i ne poštuju".

- Vlast RS-a bi da izliječi rane koje je napravio RS na neogodovaran, bahat i kriminalizovan način. Što je više posebnih sjednica, sve je manje RS-a, a sve više BiH. Milorad Izetbegović funkcioniše na način "ja ću da odvojim RS, a ti ne daj" – kazao je Stanić.

Šef Kluba zastupnika  PDP-a Perica Bundalo smatra da je posebna sjednica pokušaj traženja izlazne strategije iz duboke krize u BiH.

- Uvjet PDP-a za nastavak odlučivanja u institucijama BiH je povlačenje Inzkovog zakona ili neki drugi koji bi bio prihvatljiv za sve. Ranije sam predlagao da sam za donošenje novog zakona na nivou BiH koji bi uzeo u obzir i Inzkov nametnuti zakon, ali i izmjene Krivičnog zakona RS-a, što bi uključivalo negiranje pravosnažnih presuda za ratne zločine, ali i nazivanje RS-a agresorskim ili genocidnim - rekao je Bundalo.

Podvukao je da se mora pristupiti donošenju zakona o Ustavnom sudu BiH i prestanku učešća međunarodnih sudija u njegovom radu.

- Mi još nemamo materijale ni za jednu ovu sjednicu – kazao je Bundalo.

Šef Kluba DNS-a Duško Ivić kazao je da je posebnim sjednicama "RS doveden u fokus kao remetilački faktor, te da je od starta sve trebalo da se vodi u institucijama BiH".

- Šta smo radili proteklih šest mjeseci, zašto smo dizali tenzije, da li je cilj da se one drže do izbora. Ozbiljno rješenje nametnutog zakona je samo u institucijama BiH. Zato je i ova posebna sjednica, jer nema ni zaključaka, bacanje prašine u oči, a proteklih šest mjeseci dizanja tenzija bilo je samo u cilju dizanja rejtinga partijama – kazao je Ivić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.