open-navfaktor-logo
search
Intenziviranje saradnje
Posebna podrška obuci bh. pilota: Delegacija OSBiH u posjeti u Ujedinjenom Kraljevstvu
Vojna delegacija Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, koju predvodi načelnik Zajedničkog štaba generalpukovnik Senad Mašović, od 12. do 17. jula 2022. godine boravi u službenoj posjeti Ujedinjenom Kraljevstvu, javlja Anadolu Agency (AA).
15.07.2022. u 19:17
get url
text

Tom prilikom održan je susret sa zvaničnicima Vlade i Oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva, a među njima i sa načelnikom Generalštaba Oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva admiralom Tony Radakinom, specijalnim izaslanikom britanskog premijera za Zapadni Balkan Stuartom Peachom, zamjenicima načelnika Generalštaba Oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva generalpukovnikom Charlesom Walkerom i general majorem Alastair Smithom.

- Bila je ovo prilika za razgovore o trenutnoj bilateralnoj saradnji između Oružanih snaga BiH i Ujedinjenog Kraljevstva, integracijskom procesu Bosne i Hercegovine u NATO i EU, te razmjeni mišljenja i stavova u pogledu na trenutne sigurnosne i druge izazove sa kojima se susreće današnji svijet, ali i u velikoj mjeri Bosna i Hercegovina i njene oružane snage - navodi se u saopćenju iz Oružanih snaga BiH.

Tokom susreta, bilo je riječi o mogućnostima jačanja i unapređenja saradnje sa Ujedinjenim Kraljevstvom, te provođenja projekata modernizacije i poboljšanja kapaciteta Oružanih snaga BiH. Sagovornici su iskazali spremnost za nastavkom pružanja potrebne podrške Oružanim snagama BiH, posebno u oblasti školovanja i obuke pilota. Razgovaralo se i o pružanju podrške u oblastima protivzračne odbrane, zračne mobilnosti i protivoklopnih sistema.

U okviru posjete, general Mašović je 13. i 14. jula 2022. godine prisustvovao na Konferenciji o saradnji zračnih snaga o globalnim klimatskim promjenama u Londonu, gdje su učešće uzeli lideri i predstavnici iz oblasti zrakoplovstva i svemirskog istraživanja, te održali obraćanja i prezentacije o izazovima i prijetnjama u predmetnim oblastima, te načinu pripreme i podizanja sposobnosti Oružanih snaga u odgovoru na iste.

Kako je planirano, general Mašović će prisustvovati i na vojnom aeromitingu "Royal International Air Tattoo", koji se od 14. do 17. jula 2022. godine održava u bazi britanskog Kraljevskog zrakoplovstva Fairford u UK.

U sastavu delegacije Oružanih snaga BiH, pored generalpukovnika Senada Mašovića nalazi se i vojni ataše BiH u UK brigadir Nebojša Janković i lični pomoćnik načelnika Zajedinčkog štaba OSBiH pukovnik Asmir Sarajlić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.