open-navfaktor-logo
search
Održan sastanak
Poseban porez u RS-u: Ko ne dokaže porijeklo imovine, plaća 75 posto poreza
U Poreskoj upravi u Banjoj Luci danas je održan sastanak predstavnika svih nadležnih institucija na kojem je preciziran način provođenja Zakona o utvrđivanju porijekla imovine i posebnom porezu na imovinu koji uskoro stupa na snagu u ovom entitetu.
28.04.2022. u 14:26
get url
text
Sastanak u Poreznoj upravi RS-a

Direktor Poreske uprave RS-a Goran Maričić je precizirao da će u Poreskoj upravi biti formiran poseban Sektor za utvrđivanje porijekla imovine i posebnog poreza.

- Poreska uprava pokreće postupak kontrole ako se u prethodnom postupku učini vjerovatnim da u najviše tri uzastopne kalendarske godine u kojima fizičko lice ima uvećanje imovine, postoji razlika između uvećanja imovine i prijavljenih prihoda koja je veća od 300.000 КM - rekao je Maričić.

On je dodao da se poseban porez na imovinu plaća po stopi od 75 posto na osnovicu utvrđenu u skladu sa ovim zakonom.

Sastanak održan u prostorijama Poreske uprave u Banjoj Luci organiziran je s ciljem efikasnog provođenja Zakona o utvrđivanju porijekla imovine i posebnom porezu, kojim je propisana saradnja između Poreske uprave i ministarstava, uprava, organizacija i institucija koja vrše javna ovlašćenja i drugih, a koji su obavezni da Poreskoj upravi dostavljaju podatke.

Poreskoj upravi RS-a su ovim zakonom, koji je objavljen u Službenom glasniku RS-a 23. februara 2022. godine i stupa na snagu godinu dana od dana objavljivanja, data ovlaštenja uvida i pribavljanja podataka iz svih vrsta evidencija, a iz kojih se može utvrditi imovina fizičkog lica.

U zakonu je navedeno da je teret dokazivanja uvećanja imovine u odnosu na prijavljene prihode fizičkog lica na Poreskoj upravi, a na fizičkom licu je teret dokazivanja načina sticanja imovine u dijelu u kome uvećanje njegove imovine nije u skladu sa prijavljenim prihodima.

Također, MUP, Ministarstvo finansija, Agencija za bankarstvo, Uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove i drugi javni organi i institucije, dužni su da odrede jednog ili više zaposlenih "za vezu", radi efikasnije saradnje i dostavljanja podataka koji su potrebni Poreskoj upravi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.