open-navfaktor-logo
search
Novi saziv
Posavski kanton dobio Kantonalnu skupštinu, za predsjedavajućeg izabran Blaž Župarić
Posavski kanton danas je dobio novi saziv Kantonalne skupštine.
16.11.2022. u 14:11
get url
text

Za predsjedavajućeg Skupštine izabran je Blaž Župarić (HDZBiH), njegovi zamjenici su Mujo Puzić (PDA) i Svjetlana Kamenjaš (HDZBiH).

Dvadesetjednom zastupniku uručena su uvjerenja o dodjeli mandata, uz davanje svečane izjave. U novom sazivu je šest stranaka sa 20 zastupnika, uz jednog nezavisnog. Najviše zastupnika ima HDZBiH, i to njih 12, a nakon njih slijedi SDA sa troje, te HDZ 1990 sa dva. Po jednog zastupnika imaju SDP, HRS i PDA.

Blaž Župarić izabran je i za predsjednika Kluba Hrvata, Svjetlana Kamenjaš za Klub Srba, a Kenan Delić (SDA) za Klub Bošnjaka.

Za Dom naroda Parlamenta FBiH iz Posavskog kantona biraju se četiri delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, po jedan iz svakog od konstitutivnih naroda i jedan iz reda ostalih.

Iako zvanični razgovori još nisu obavljeni, izvjesno je da će vlast ponovo činiti HDZBiH i SDA, a ova koalicija funkcionisala je i u ranijim godinama.

- Nakon što je izabrano rukovodstvo, mogu se predati u Centralnu izbornu komisiju liste za popunu delegata za Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. Vjerovatno ostaje koalicija koju će činiti HDZBiH i SDA. Nismo imali konkretne razgovore. HDZ u ovom sazivu ima 12 mandata i ima većinu. S obzirom na dosadašnju saradnju i ustavne obaveze, Vlada mora sačinjavati i ostale narode i očekujem da će SDA participirati u vlasti. Ostvarili smo fantastičan rezultat u Posavskom kantonu i apsulutni smo pobjednik u bošnjačkom korpusu te imamo tri zastupnika u Skupštini. Druga smo stranka po snazi i realno bi bilo da HDZ BiH i SDA formiraju vlast – kaže Anes Osmanović, zastupnik SDA u Skupštini Posavskog kantona.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.