open-navfaktor-logo
search
Jesenja sadnja
Posao za žene žrtve nasilja: Priprema se prva organska plantaža smokve u BiH
Sweden/USAID FARMA II projekt pomaže Ženskom centru iz Trebinja da započne sa uzgojem organske smokve. 
03.08.2020. u 11:35
get url
text
Smokva
Smokva

Centar će uspostaviti prvu organsku plantažu smokvi u BiH, a ona će raditi u korist ranjivih žena.

- Ovo što mi ovdje radimo je vizionarski projekat. Do sada je naš kraj bio poznat po vinu, medu i siru, i mislimo da je došlo vrijeme da i smokve postanu brend istočne Hercegovine - kaže Ljiljana Čičković, menadžer Ženskog centra iz Trebinja, u istočnoj Hercegovini.

Smokve je kultura koja nema škarta, i ona ne zahtijeva preveliku pažnje tokom cijele godine. Ali je za njen plantažni uzgoj je jako važna mikro lokacija, podoban sastav zemljišta i mediteranska klima. Mi to ovdje upravo imamo, i  zato su Trebinje i veći dio Hercegovine pogodni za razvoj smokarstva. Mi ćemo uspostaviti prvu organsku plantažu smokve u BiH, i što je još važnije, ta plantaža će raditi za dobrobit žena, prvenstveno žena žrtava porodičnog nasilja, pojašnjava Čičković.

Ideja za pokretanje proizvodnje organske smokve rodila se 2016. godine. Već tada je Ženski centar uspostavio Društvenu zadrugu Smokvica. Njene članice su deset žena i djevojaka koje su žrtve porodičnog nasilja sa malim ili nikakvim prihodima.

Ljiljana i njene kolege su mentori članicama zadruge. Kako bi im pomogli u resocijalizaciji i ekonomski ih osnažili, centar uključuje zadrugarke u različite poljoprivredne i ekonomske aktivnosti, a sve to u pripremi za pravu stvar, upravljanje plantažom. 

Zadruga Smokvica je uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a i Grada Trebinje, dobila pod dugogodišnji zakup devet hektara zemljišta u blizini Trebinja. Oni će ovo zemljište, kroz nekoliko faza, pretvoriti u prvu organsku plantažu smokvi u BiH, a drugi po veličini u regionu.

Umjesto proljetne sadnje, obavićemo jesenju sadnju. Do kraja novembra ove godine, posadit ćemo oko 700 stabala smokve na tri hektara zemlje, i to je tek početak, odnosno prva faza. Uzgajanje organske smokve nije nešto što treba uzeti za gotovo, a oni koji se time namjeravaju baviti imaju puno toga za naučiti. Na primjer, prvih 700 stabala smokve, koja će biti posađena, su stara dvije godine. Ipak, trebaće još tri godine uzgoja na plantaži da bi se ta stabla mogla početi smatrati organskim. Upravljanje plantažom zahtjeva dosta vremena i truda. Stablima smokve treba sedam do osam godina da se potpuno razviju i počnu davati dovoljno plodova, kaže Ljiljana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.