open-navfaktor-logo
search
"Vidimo se kasnije"
Posada potonule podmornice prije pogibije snimila video zbog kojeg danas cijeli svijet plače
Indonezijska mornarica objavila je potresan video koji prikazuje članove posade potonule podmornice kako zajedno pjevaju. Snimak je nastao nekoliko sedmica prije tragičnog potonuća, a na njoj mornari i kapetan zapovjednik Heri Oktaviana uz pratnju akustične gitare pjevaju indonezijski hit "Sampai Jumpa", što u prevodu znači - vidimo se kasnije.
26.04.2021. u 22:46
get url
text

- Nisam spreman na to da mi nedostaješ, a nisam spreman ni živjeti bez tebe. Želim ti sve najbolje - pjevali su članovi posade.

- Video je napravljen kao oproštaj od zapovjednika podmorničkog broda koji je trebao napustiti tu dužnost - rekao je vojni glasnogovornik Djawara Whimbo novinskoj agenciji AFP.

Dužnosnici su u nedjelju potvrdili da je podmornica KRI Nanggala, koja je u srijedu potonula blizu obale Balija, pronađena na morskom dnu razbijena u tri dijela. Sva 53 člana posade preminula su. Podmornica je učestvovala u torpednoj vježbi neposredno prije nego što je nestala, a razlog njenog potonuća još nije jasan. Podmornica izrađena u Njemačkoj bila je stara više od 40 godina, ali mornarica tvrdi kako je bio temeljito preuređen 2012.

Mornarica je u međuvremenu saopćila kako planira izvući podmornicu i tijela mornara. Olupina se nalazi na dubini od najmanje 800 metara, a stručnjaci kažu da će im za operaciju izvlačenja biti potrebna specijalna oprema.

- Analizirat ćemo podvodne fotografije i videozapise kako bismo odlučili koja će se tehnologija koristiti - rekao je prvi admiral Julius Widjojono, prenosi BBC.

- Ovu posadu činili su najbolji patrioti Indonezije... Zemlja će ih nagraditi dodjeljivanjem zvjezdane medalje za zasluge, a vlada će također sponzorisati obrazovanje njihove djece sve dok ne dobiju diplome - obećao je Joko Widodo, predsjednik Indonezije.

Ožalošćena rodbina u ponedjeljak se okupila na Baliju kako bi odala počast poginulim članovima posade.

- Sina smo već dali vladi... Sad se nadamo da će nam ta ista vlada vratiti njegove posmrtne ostatke - izjavio je Wayan Darmanta, ujak mornara Gedea Kartike.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.