open-navfaktor-logo
search
Reakcije
Poruke pokajniku Greifu iz Srebrenice: Znamo mi broj žrtava, znamo i ko te platio
Izjava Gideona Greifa, izraelskog historičara i predsjednika komisije Vlade RS-a koja je sačinila lažan izvještaj o genocidu u Srebrenici, u kojoj je priznao "grešku" i najavio da će revidirati izvještaj, izazvala je dosta reakcije u javnosti.
20.01.2022. u 08:38
get url
text

VEZANI TEKST - Izraelski historičar Gideon Greif priznao grešku u izvještaju: U Srebrenici je ubijeno 8.000 Bošnjaka

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić na svome je Twitteru objavio dvije fotografije. Jedna prikazuje Greifa s igumanom Lukom Babićem, a druga prikazuje Babića kako s pištoljem pozira ispod velike zastave sa četiri "S".

- Ako se ne varam, ovo je Gideon Greif s Lukom Babićem, paravojnim igumanom pravoslavnog manastira Karno kod Srebrenice, koji je čvorište ruskog i srpskog krajnje desničarskog utjecaja u ovom dijelu Bosne i Hercegovine. Kažem li ovdje da gospodin Greif može ubaciti svoje "ispravke"? - napisao je Suljagić.

Reagirao je i bivši načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković, koji je Greifu poručio kako nema potrebe da ispravlja izvještaj.

- Znamo mi broj žrtava, znamo i ko te platio, znamo i za koga i zašto si to radio… Napisati da je broj žrtava manji za pet hiljada, nije slučajna greška - poručio je Duraković na svome Facebook profilu.

Greifova najava došla je samo nekoliko sedmica pošto je Njemačka odlučila da mu ne dodijeli nagradu za njegovo istraživanje holokausta nakon njegovog rada na poziv RS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.