open-navfaktor-logo
search
LGBTIQ protest
Poruke iz policije: Cilj je da red i mir ostanu na zadovoljavajućem nivou
Iz MUP-a su građane pozvali na razumijevanje i doprinos mirnoj i dostojanstvenoj atmosferi na najavljenim skupovima
08.09.2019. u 10:15
get url
text

U centru Sarajeva je jutros raspoređen veliki broj policajaca povodom najavljene povorke LGBTI populacije, prve u Bosni i Hercegovine, kao i skupa koji u naselju Ciglane, u parku u Alipašinoj ulici, treba da održe građani koji su protiv tog događaja.

Mirza Hadžiabdić, šef Odjeljenja za odnose s javnošću u Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, za Televiziju N1 je kazao da policija peduzima sve mjere i radnje, u skladu sa zakonskim normama, na osiguravanju skupova.

Hadžiabdić najavljeni LGBTIQ protest nije okrakterizirao ni kao skup visokog, srednjeg ili nižeg rizika, već je rekao da je na terenu dovoljan broj policajaca ne želeći da precizira ima li ih više od 1.100, kako se ovih dana govorilo u medijima.

{$galerijaFotografija}

Apelirao je građanima Sarajeva na razumijevanje i doprinos mirnoj i dostojanstvenoj atmosferi na najavljenim skupovima.

Cilj je da red i mir ostanu na zadovoljavajućem nivou, dodao je Hadžiabdić, a svim pojedincima koji eventualno razmišljaju da to naruše ili počine bilo kakvo krivično djelo, poručio da će policija djelovati u skladu sa zakonom i ovlaštenjima.

{$galerijaFotografija}

Osim policije Kantona Sarajevo, uspostavljena je tijesna saradnja s obavještajnim strukturama, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, federalnog i drugih kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova, potvrdio je portparol.

Skup LGBTIQ populacije treba da počne u 12 sati kod Vječne vatre. Učesnici će prošetati centrom Sarajeva do trga na Marijin Dvoru ispred institucija BiH. S druge strane, kontraskup građana koji su protiv povorke okupljaju se u naselju Ciglane, u parku u Alipašinoj ulici. 

Nema tačke gdje bi se ove dvije grupe mogli sastati, rekao je Mirza Hadžiabdić. Saobraćaj u centru Sarajeva, uz trasu kojom će se kretati povorka i šire, obustavljen je, a prema najavama, blokada prometa će završiti od 14 sati, kada bi trebalo da završi skup LGBTIQ populacije.

{$galerijaFotografija}

Ulice pred Paradu LGBTIQ 08.09.2019.
1 od 11
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.