open-navfaktor-logo
search
Najavljen generalni štrajk
Poruka sa protesta: Ako nam se ne ispune zahtjevi, dovodimo deset hiljada ljudi
Sindikalisti javnih institucija i preduzeća u Kantonu Sarajevo protestovali su danas ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo jer tvrde da vlast nije ispunila njihove zahtjeve.
30.11.2021. u 09:54
get url
text

11.11 - Završen je protest ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo. Sa protesta je poručeno da, ukoliko se ne ispune zahtjevi radnika, stupaju u generalni štrajk. Također, najavljuju nove proteste na koji će, kakoi su kazali organizatori, dovesti 10.000 ljudi. 

10.56 - Bili smo na travi, pa čovjek nije htio sa livadićima komunicirati. Evo, sad nadam se da će se udostojiti da dođe da koju pametnu rekne. Dakle, od 2016,  kada se pojavio Zakon o radu, nas maltretiraju. 2017. su nas počeli cijepati na raznorazne sindikate. Nažalost, zbog naše slabosti smo dozvolili da se to desi. Evo sad imamo jednu, kako bi to političari rekli, široku koaliciju. U ovih osam sindikata je više od 25.000 članova. Do sada su nas ignorisali zato što su nas ustinjavali, sad više ne mogu, jednostvano ovo je sila, ovo je masa – kazao je prim. dr. Edo Selimić, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo.  

10.45 - Učesnici su na isti način kao i Konakovića pozdravili i zastupnike Hameda Aljovića, Fahrudina Pecikozu i Jasminu Bisčević Tokić.

- Nećemo poštovati mjere protiv COVID-a. Dovest ćemo ovdje deset hiljada ljudi ako ne ispune nase zahtjeve. Svi ministri koji razgovaraju s nama kazu da su za povećanje plaća, a na Vladi glasaju protiv. Oni misle da mi ne čitamo novine - rekao je Faruk Bešlić, te dodao da pozivaju Fortu "da se prestane baviti stranačkim aktivnostima i da hoda od kantona do kantona, a u njegovom kantonu "gori".

- Ne slušajte ministricu obrazovanja, ona kaze da je moral fluidna kategorija, a mi poručujemo da su ministri obrazovanja fluidna kategorija - poručio je Sivro.

- Nemojte dozvoliti da uđemo u generalni štrajk, ne dozvolite da blokiramo građane Kantona Sarajevo - poručila je Višnja Ljubijankić, predsjednica Sindikata državnih sluzbenika i namještenika.

10. 41 - Ovo nama nije prvi protest, nego jedan u nizu koje smo imali u prethodnim godinama. Međutim, imamo vlast koja ne želi razgovor, koja misli da smo mi nepismeni, ne znamo čitati dokumente. Reći ću vam šta smo jučer dobili. Bili smo na razgovoru sa premijerom, čekali smo 20 i nešto dana da nam se da zapisnik i da nam se odgovori u roku od sedam dana, da li prihvataju osnovicu za obračun plaća 400 KM, da li su predvidjeli u budžetu povećanje plaća i da kršenje kolektivnog ugovora. Gle čuda, oni prave informaciju, ne prave zapisnik, nema odgovora – kazao je Faruk Bešlić, predsjednik sindikata srednjeg obrazovanja. 

10.17 Okupljeni radnici skandiraju ispred Vlade KS: "Forto Edine, dajte naše pare sve".

10.08 Pored demonstranata je prije par minuta prošao i zastupnik u Skupštini KS i predsjednik NiP-a Elmedin Konaković. On se pozdravio sa Saudinom Sivrom, a potom ušao u zgradu Vlade. Polovina okupljenih radnika "pozdravila" ga je zviždaljkama, dok je od druge polovine dobio aplauz.

- Pozdravimo gospodina Konakovića, i od njega nam zavisi povećanje plaće - kazao je Sivro. 

10.04 Kako javlja reporter Faktora, ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo trenutno je oko 100 radnika. 

Na transparentima koje su istakli stoji: "Tražimo veće plate jer nam je dosta života na rate", "Struka ispred politike", "Nauči pravila, prekrši pravila, smisli nova pravila, prekrši nova pravila", "Pametniji neće popuštati više", "Padaj, silo i nepravdo", "Edine Forto, danas smo fini, sljedeći put ćeš plakati Dini", "Moral nije fluidna kategorija"...

Riječ je o sindikatima koji okupljaju, kako je navedeno, 20.000 ljudi.

Između ostalog, traže da kantonalna vlada poštuje zakone i kolektivne ugovore te da kontinuirano vodi dijalog.

Njima će se danas, kako je ranije najavljeno, pridružiti i Sindikat radnika u zdravstvu KS koji su jutros krenuli u protestnu šetnju od Socijalnog prema Skenderiji, a koji od februara 2019. godine rade bez kolektivnog ugovora. 

VEZANI TEKST - Radnici u zdravstvu KS: "Vidjet ćemo kako će Forto reagovati na više od 20.000 nezadovoljnih radnika

- Radnici u zdravstvu potom će se pridružiti sindikalistima ispred zgrade Vlade KS, gdje će se zadržati. Ne smije ih biti više od stotinjak, zbog epidemioloških mjera koje su na snazi. Radi se o osam sindikata, a ako je iz svakog od njih po deset ljudi, to je 80. Ispred zgrade Vlade kS planirano je da se zadržimo od 10 do 11 sati, nakon čega ćemo vidjeti šta će premijer Edin Forto preduzeti. Ako se ništa ne desi, idemo u generalni štrajk – kazao je prim. dr. Edo Selimić, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS.

Jedan od učesnika protestne šetnje kazao je za faktor kako su krenuli ispred zgrade Zavoda zdravstvenog osiguranja jer, kako kaže, "i oni snose veliki dio krivice za ovih 30 miliona za koje je oštećen sam Zavod, a također jer su dali dva puta na nezakonit kolektivni ugovor kao strukovni za jednu grupu radnika u zdravstvu dva puta povećanje plaće, a drugima nisu dali ništa".

Dodaje da će se u 10 sati pridružiti predstavnicima ostalih sindikata ispred zgrade Vlade KS na zajedničkom protestu.

- Ova protestna šetnja je organizirana zbog toga što mi već tri godine tražimo ovo što ovi ostali sindikati danas traže pred zgradom Vlade i da skrenemo još jednom pažnju na ovo što se dešava sa zdravtstvom, evo čak i u uvjetima pandemije kao krucijalnim problemom u cijelom kantonu koji evo ova vlast ne želi da riješi - navodi naš sagovrnik.

{$galerijaFotografija}

Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo dalo je saglasnost Samostalnom sindikatu radnika u zdravstvu KS za privremenu izmjenu režima saobraćaja na dijelu saobraćajnica u kojem se budu kretali učesnici protestnog skupa i to – START: Vilsonovo šetalište (Park penzionera) - Topal Osman paše/Ložionička do Zavoda zdravstvenog osiguranja KS (zadržavanje 15 minuta) - Zmaja od Bosne - Hiseta - do zgrade Doma sindikata -Reisa Džemaludina Čauševića do zgrade Vlade Kantona Sarajevo (CILJ), a u skladu sa operativnom procjenom pripadnika MUP-a KS za danas, 30. novembra 2021. godine u vremenu od 09:00 do 16:00 sati, radi održavanja mirnih protesta.

Privremena izmjena režima saobraćaja sastoji se od: potpune obustave motornog saobraćaja na dijelu kolovoza na kojima službenici MUP-a KS procjene sigurnost učesnika protesta, a na ostalim lokacijama dozvoljava se samo u postojećem režimu saobraćaja, bez upotrebe zvučnih signala i uz policijsku pratnju.

Nakon utvrđenog vremenskog termina, odnosno prolaska kolone, MUP će uspostaviti redovni režim saobraćaja.

Organizator protesta je dužan:

- Radi obezbijeđenja funkcionalnog i bezbijednog odvijanja saobraćaja, potrebno je da organizator
protesta obezbijedi prisustvo nadležne PU-e koja će vršiti upozorenja i usmjerenja saobraćaja.

- Osigurati bezbjedan prolaz pješaka i njihovu zaštitu.

- Putem sredstava javnog informisanja izvjestiti građanstvo o obustavi saobraćaja.

- Istekom razloga za privremenu obustavu saobraćaja organizatorje dužan ukloniti eventualne prepreke na saobraćajnicama i iste dovesti u prethodno stanje.

- Na kolovoznim površinama, a na trasi kretanja kolone, zabranjeno je iscrtavanje horizontalnih oznaka;

- Radi organizovanja protesta potrebno je prethodno dobiti saglasnost MUP-a Kantona Sarajevo, u kojoj će biti definisani ostali uslovi za njihovo održavanje.

protest (4).jpg
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.