Obilježavanje je održano u mnogim gradovima širom BiH, a u Mostaru su vijence položila delegacije Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH i Glavnog vijeća HRHB te Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH.

- U najtežim ratnim zbivanjima utemeljena je Hrvatska republika Herceg-Bosna, a malo se do toga danas promijenilo. Mišljenja sam da moramo čuvati vrijednosti za koje su poginuli hrvatski branitelji. S ovog mjesta šaljemo poruke da smo se spremni boriti za opstojnost i budućnost hrvatskog naroda – rekao je ministar za pitanja branitelja u Vladi Hercegovačko-neretvanskog kantona Oliver Soldo i naglasio:

- Oni koji omalovažavaju Herceg-Bosnu, omalovažavaju i hrvatski narod i njegove branitelje koji su ginuli za slobodu. Nikada nismo bili izvan okvira BiH, a ovaj prostor kojega nisu mogle odbraniti tadašnje institucije BiH odbranili smo mi – poručio je Soldo.

VEZANI TEKST - Uvod u treći entitet: Kako HDZ-u blizak portal slavi godišnjicu tzv. HR Herceg-Bosne

Po njegovim riječima, Hrvati su kao narod ranih devedesetih jasno prepoznali sve opasnosti koje vrebaju te su se samoorganizirali kroz HZHB, HVO i HRHB.

- Ona područja gdje su Hrvati živjeli, a koji se nisu na taj način organizirali platila su, nažalost, veliki danak. Kasnije su neki pokušali prekrajati historiju i oduzeti ono što je hrvatski narod odbranio i oslobodio, međutim, mi smo tu da svjedočimo istinu i da na tim temeljima gradimo budućnost – zaključio je Soldo.