open-navfaktor-logo
search
Saopćenje ambasade
Poruka Rusa: Svi koji namjeravaju sarađivati sa Schmidtom čine to na vlastiti rizik, jer on nema mandat
Ambasada Rusije u Bosni i Hercegovini saopštila je da je ta država odbila da potpiše izjavu Vijeća za provođenje mira u BiH, u subotu, 31. jula.
31.07.2021. u 20:29
get url
text

U njoj ambasadori najoštrije osuđuju eskalaciju tenzija od nekih političkih lidera u BiH kao odgovor na nedavnu izmjenu Krivičnog zakona BiH o kažnjivosti negiranja genocida koju je nametnuo visoki predstavnik Valentin Inzko.

Ambasada Rusije u Bosni i Hercegovini navela je nekoliko svojih razloga, koje su objavili na profilu na Facebooku.

VEZANI TEKST - Ambasadori PIC-a osudili tenzije i korake NSRS-a, podržali visokog predstavnika

- 1. 27. maja o.g. Visoki predstavnik Valentin Inzko podnio je ostavku i time završio svoj mandat. On nije imao nikakva ovlaštenja za uvođenje izmjena i dopuna Krivičnog zakona. Ako su partneri smatrali Valentina Inzka važećim Visokim predstavnikom, ispada da su nakon 27. maja u Bosni i Hercegovini postojala dva Visoka predstavnika, što je apsurdno. Druga tumačenja su jezuitska logika.

Polazimo od toga da nakon 27. maja mjesto Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini ostaje prazno. Svi oni koji namjeravaju da sarađuju s državljaninom Savezne Republike Njemačke Christianom Schmidtom, koji sebe naziva Visokim predstavnikom, to čine na vlastitu odgovornost i rizik, jer on nema potreban mandat Savjeta bezbjednosti UN-a – stoji u objavi.

Dalje su istakli da su se uvijek protivili upotrebi "bonskih ovlaštenja".

- Čak i uz predpostavku da su ista postala temelj odluke Valentina Inzka, čak ni njihovo najšire tumačenje ne daje mu za pravo da se miješa u aktivnosti zakonodavne vlasti. Štaviše, bezgranično tumačenje "bonskih ovlaštenja" (tzv. "druge mjere", dio XI, stav 2, tačka c) dovodi do toga da Valentin Inzko ima pravo uzeti kalašnjikov, otići u Banju Luku i strijeljati sve poslanike Narodne skupštine Republike Srpske. I prema njegovom tumačenju "bonskih ovlaštenja", on će biti u pravu! Treba li Bosni i Hercegovini takav Visoki predstavnik? – između ostalog su napisali u objavi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.