open-navfaktor-logo
search
"Možemo prihvatiti"
Poruka iz NATO-a: "Program reformi posjeduje za nas potrebne elemente"
Politička situacija u BiH je komplikovana, ali sve što mi želimo jeste prilika da nastavimo dalje, a to upravo ovaj program omogućava, rekao je Appathurai 
05.12.2019. u 20:26
get url
text

James Appathurai, zamjenik generalnog sekretara NATO-a za politička pitanja isigurnosnu politiku, u razgovoru sa novinarima tokom samita Sjevernoatlantskog saveza, koji je u protekla dva dana održan u Londonu, kazao je da novousvojeni Program reformi omogućava Savezu da pruži još veću podršku Bosni i Hercegovini kada je riječ o reformama i naglasio je da je za Alijansu to jedna od najvažnijih stvari.

- Vjerujem da građani BiH žele da se reforme provedu, tako da pozdravljamo bilo koji pomak. Program reformi nam omogućava da pružimo još veću podršku zemlji. Koliko mogu primijetiti, reforma u odbrambenom sektoru je jedna od najuspješnijih u zemlji. Želimo pružiti više podrške, a sada imamo priliku da to i uradimo u oblastima koje je sama zemlja identifikovala kada je riječ o reformisanju. Naglašavam da ništa ne namećemo, ali imamo tehničke mogućnosti koje možemo ponuditi, a novim programom svakako možemo pomoći zemlji da napreduje -rekao je Appathurai.

Appathurai je pozdravio što je Program doveo do formiranja vlasti, ali je ipak naglasio da to nikada nije bio uvjet NATO-a.

- Dokument možemo prihvatiti kao Program reformi koji posjeduje nama potrebne elemente, a koji će proizvesti dalje reforme - rekao je.

Politička situacija u BiH je komplikovana, ali sve što mi želimo jeste prilika da nastavimo dalje, a to upravo ovaj program omogućava, dodao je, osvrnuvši se i na ostale zemlje regije. Kazao je kako NATO poštuje svaku pojedinačnu i suverenu odluku neke zemlje, bilo da su to političke ili ekonomske odluke, ali i istakao da se Savez želi uvjeriti u svoju aktivnu ulogu u regionu kada je riječ o provođenju reformi.

- Postoje tri stvari. Kao prvo, primjetna je namjera NATO-a posljednjih godina da regija napreduje i to će se nastaviti. Druga stvar je vrlo istaknuto mjesto za Sjevernu Makedoniju, jer želimo poslati signal da su vrata NATO-a otvorena. Također, jedna od tema samita je odnos sa Rusijom i uspon Kine, a jedan od aspekata toga je upravo uloga ove dvije zemlje na zapadnom Balkanu, što je treća vrlo bitna stavka kada je riječ o regiji - rekao je Appathurai, prenosi Oslobođenje. 

Na YouTube kanalu NATO-a u Bosni i Hercegovini jučer je postavljena i Appathuraijeva kratka video poruka. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.