open-navfaktor-logo
search
Predsjedništvo BiH
Poruka Delegacije EU: Vlasti BiH trebale bi pokazati spremnost da unaprijede život građana
Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU, i šefovi misija EU u BiH sastali su se danas s članovima Predsjedništva BiH kako bi razgovarali o naporima kojima bi se iskoristio politički zamah za napredak zemlje na putu ka pridruživanju EU, a u svjetlu 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo, prenosi Anadolija.
03.02.2020. u 16:00
get url
text
Predsjedništvo BiH sastanak Delegacija EU
Predsjedništvo BiH sastanak Delegacija EU

- Prvi ključni prioritet iz mišljenja utvrđuje potrebu da se osigura provođenje izbora u skladu s evropskim standardima. Očekujemo da se lokalni izbori nesmetano održe ove godine, uključujući i Mostar, kao i poboljšanja demokratskih procesa i izbornih standarda - naglašavaju iz Delegacije EU u BiH.

Dodaje se da EU i dalje ističe da su BiH potrebne konkretne ekonomske reforme, kako bi bh. ekonomija bila spremnija za Evropu.

Naglašavaju da su spremni podržati vlasti BiH u svim reformama koje preduzimaju kako bi unaprijedili modernizaciju zemlje i njenu sposobnost da preuzme obaveze članstva u EU.

- Uoči samita EU-Zapadni Balkan koji će se održati u Zagrebu u maju 2020. godine, vlasti BiH bi trebale da iskoriste priliku i pokažu spremnost da unaprijede život građana i poduzmu istinske napore na pomirenju i prevazilaženju nasljeđa prošlosti kao neizbježnog dijela procesa pristupanja EU.

Uspjeh u ovom poduhvatu važan je kako za BiH, tako i za cijelu Evropu - zaključili su iz Delegacije EU u BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.