Porscheovim četverotočkašem upravljat će Huaweijev pametni telefon

objavljeno: 22.02.2018. u 17:28

Kompanija Huawei, poznata po poroizvodnji pametnih telefona, prije nekoliko sedmica napravila je rješenje koje ubrzava razvoj samovozećih automobila.

Porscheov novi model Panamera bit će prva koja će dobiti ovaj sistem, koji se temelji na tehnologiji koju već koriste Mate 10 Pro telefoni.

Projekt "RoadReader" zasniva se na umjetnoj inteligenciji, a iz Huaweija su istaknuli kako na ovaj način pomiču granice tehnologije prepoznavanja objekata i ujedinjuje mogućnosti učenja, brzine i performansi svojih uređaja koji koriste umjetnu inteligenciju.

Sistem za automobile baziran je isključivo na njihovim tehnologijama koje već od ranije koriste u pametnim telefonima.

Panamera zahvaljujući novom sistemu tako može prepoznati više od 1.000 objekata, uključujući životinje, lopte, druga prevozna sredstva i primijeniti odgovarajuće akcije za njihovo izbjegavanje.

Sličan rad ovog sistem viđen je kod Mate 10 Pro telefona, koji prepoznaju ono što snimaju i na taj način prilagođavaju postavke fotoaparata.

- Naši pametni telefoni već koriste mogućnost prepoznavanja objekata. Željeli smo vidjeti možemo li u kratkom vremenu postići da isti princip primijenimo na vozilima i to ne samo za njihovo pokretanje, već i da koriste mogućnosti umjetne inteligencije za izbjegavanje prepreka. Ako je naša tehnologija toliko inteligentna da postignemo to u samo pet sedmica, zamislite što još može - izjavio je Andrew Garrihy, marketing direktor za Huawei za tržište Zapadne Evrope.

Ovaj projekt predstavit će i na sajmu u Barceloni gdje će se moći i isprobati ovakva Panamera.