open-navfaktor-logo
search
Izabrao ljubav
Porodična drama heroja Poljske: Zbog žene otjerao brata iz reprezentacije, a s roditeljima ne priča
Niko nije mogo pretpostaviti da će selekcija Poljske igrati u polufinalu Eurobasketa i boriti se za medalju.
15.09.2022. u 16:39
get url
text

Ipak, korak po korak, Poljaci su stigli do četvrtfinala. Nakon položenih ispita u grupnoj fazi, Poljska je u osmini finala bila jača od Ukrajine, a potom u četvrtfinalu senzacijom godine izbacila Sloveniju.

Najbolji igrač Poljske na Eurobasketu je Mateusz Ponitka koji prosječno po meču postiže 15 poena, uz 6,4 skokova i 6,9 asistencija.

Zbog porodične sapunice malo je nedostajalo da Ponitka uopće ne bude dio nacionalnog tima na Eurobasketu.

Prva violina tima je pred početak turnira poručio da neće igrati na Eurobasketu ako u timu bude njegov brat Marcel Ponitka, košarkaš Zaragoze. Njh dvojica su godinama na "ratoj nozi" i nije postojala nikakva šansa da zajedno nose reprezentaciju na Eurobasketu.

Selektor Poljske Igor Miličić želio je Marcela Ponitku u sastavu, ali je precrtan nakon burne reakcije starijeg Ponitke.

Mateusz Ponitka za poljske medije otkrio je šta se dešavalo između njih i kako su u sve upleteni i roditelji.

- Želim da ispričam o sukobu ne samo sa mnom, već i sa cijelom porodicom, u kojem Marcel i naši roditelji neprestano prave žrtve jedni od drugih. Otišao sam sam od kuće sa 19 godina. Od tada su roditelji stalno vrijeđali suprugu i mene, a kasnije im se pridružio Marcel. Predugo sam ćutao o semu i nikad nisam govorio o Marcelu. Ljudi obožavaju Marcela, ali niko ne zna istinu koju sada treba reći - naglasio je Mateusz Ponitka, prenosi Mondo.rs.

FOTO: FIBA

- Dobio sam ultimatum od roditelja: "Ili oni ili moja žena". Izabrao sam ljubav i osobu koja brine o meni svaki dan posljednjih 10 godina. I onda je krenula njihova osveta. Moji roditelji su u sukobu sa cijelom porodicom osim jednog strica koji živi na selu i nije u potpunosti svjestan šta se desilo - ispričao je poljski košarkaš.

Mateusz Ponitka kaže da su njegovi roditelji pisali uvredljive komentare o njima na internetu, da je upozorio brata Marcela da će roditelji učiniti sve da ga izoluju jer nije uradio ono što su oni zacrtali.

- Marcel je izabrao drugačiji put. Ipak, kad mu je bila potrevna moja pomoć, uključujući i finansijsku, nikad ga nisam odbio. U ovom trenutku ne postoji način da se okonča sukob i ne mogu da zamislim da igram s njim u istom timu. Ako selektor odlučio da će Marcel biti korisniji, rado ću ustupiti svoje mjesto u ekipi - govorio je Mateus Monitka prije turnira.

Ponitka je u četvrtfinalnom dvoboju sa Slovenijom ostvario triple-double učinak sa 26 poena, 16 skokova i 10 asistencija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.