open-navfaktor-logo
search
Podrška natalitetu
Porodice sa šestero, sedmero i više djece dobile poklone: "Sretni smo kada neko obraduje našu djecu"
Na području Muftijstva bihaćkog pet porodica dobilo je poklone od reisu-l-ueme Huseina efendije Kavazovića povodom rođenja petog, šestog djeteta pa i više.
Denis Zeba
20.04.2022. u 13:01
get url
text

Ove porodice posjetila je Safija Malkić, voditeljica Odjela za brak i porodicu u Upravi za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Naime, poklon reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića dodjeljuje se porodicama koje su dobile peto dijete, šesto ili više, a žive na području RS-a, odnosno šesto dijete, sedmo ili više, a žive na području Federacije Bosne i Hercegovine. Riječ je o podršci porodici i promociji nataliteta, a ova aktivnost Odjela za brak i porodicu finansira se iz Fonda Bejtul-mal.

Posjeta je započela obilaskom porodica u Kozarcu, a poklone su dobile porodice Beganović i Softić. Zehrudin efendija Beganović i njegova supruga Asmira nedavno su dobili peto dijete, dječaka Farisa, a Zehrudin je imam u džematu Alići-Softići (MIZ Kozarac).

U porodici Softić prije pet mjeseci rođena je još jedna beba, deveto dijete oca Hajrudina Softića i peto dijete majke Seade Kazaz. Hajrudin je ovim povodom izrazio posebnu radost.

- Veoma nam znači kada dođe ovako neko i obraduje i djecu i nas, puno nam znači pažnja i podrška i zato hvala reisu-l-ulemi na poklonu - rekao je.

U Bišćanima (Prijedor) posjetili su porodica Velić povodom rođenja sedmog djeteta Mirsade i Mirsada, a poklon je uručen uz prisustvo glavnog imama MIZ Prijedor Benjamina ef. Hodžića.

Hodžić je ovom prilikom istakao kako je MIZ Prijedor pokrenuo akciju kupovine kuće porodici Velić koja bi bila uslovnije i pogodnije mjesto za život ove devetočlane porodice. Za kupovinu kuće je potrebno prikupiti 55.000 KM, a svi oni koji žele pomoći mogu to učiniti uplatom na žiro-račun MIZ Prijedor.

Potom je uslijedila posjeta porodici Isaković, Edinu i Zinaidi, u Bužimu koji su nedavno dobili šesto dijete, a posjeti je prisustvovao Mehmed ef. Harčević, glavni imam MIZ Bužim.

Dvodnevna posjeta završena je obilaskom porodice Selman u Bosanskom Petrovcu povodom rođenja osmog djeteta Ferida i Merise uz prisustvo Mirzet efendije Spahića, glavnog imama MIZ Bosanski Petrovac.

Prilikom obilaska porodica Malkić je prenijela selame reisu-l-uleme i uručila poklone, čestitala roditeljima, te kroz razgovor istakla kako je riječ o podršci i stimulaciji nataliteta.

- Posjetili smo porodice koje je Allah, dž. š., obradovao šestim, sedmim, osmim i devetim djetetom sa područja Muftijstva bihaćkog. Ovu posjetu upriličili smo u mubarek mjesecu ramazanu sa željom da im iskažemo posebnu pažnju koju Rijaset IZ ukazuje porodicama dodjeljujući im poklon od reisu-l-uleme i Odjela za brak i porodicu Rijaseta IZ. Obilaske ovih porodica realiziramo u okviru projekta Odjela za brak i porodicu kojim se žele stimulirati porodice sa petero i više djece što je svojevrstan vid podrške natalitetu u našoj domovini Bosni i Hercegovini. Ovu aktivnost realiziramo pod sloganom: Bez braka nema iskoraka, bez djece nema (potpune) porodice, bez porodice nema zajednice, bez roda i poroda nema naroda - kazala je Safija Malkić.

Pored poklona reisul-uleme novorođenoj djeci, svim porodicama su uručeni prehrambeni i higijenski paketi, druge potrepštine, te prigodni pokloni djeci.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.