open-navfaktor-logo
search
Oglasili se saopćenjem
Porodica Mutap: Alisino psihičko stanje je narušeno, zašto joj Sud uskraćuje pomoć?
Porodice Alise Ramić, ranije Mutap, koju Tužilaštvo Bosne i Hercegovine sumnjiči za organizirani kriminal u vezi sa prikrivanjem okolnosti stradanja Dženana Memića zbog kojeg joj je 19. juna određen pritvor, ponovo se oglasila saopćenjem za javnost.
07.07.2021. u 12:16
get url
text

Kako navode, žele obavijestiti javnost da Sud BiH do današnjeg dana nije odobrio Alisi psihologa ili psihijatra, iako je tuzlanski zatvor poslao zahtjev na početku njenog pritvora.

Ostatak saopćenja u nastavku prenosimo u cijelosti: 

- Njeno psihičko stanje je ozbiljno narušeno, a Sud BiH ne daje saglasnost za psihologa, eventualno psihijatra. Alisa je skoro dvije godine išla na psihoterapiju, koja joj je u mnogome pomogla da se nosi sa stanjem u koje je dovela porodica Memić. Međutim, sada je njeno psihološko stanje gore nego na početku i apelujemo na Sud BiH da što prije odobri zahtjev koji im je upućen. Naravno, zahtjev im je davno stigao i pismenim putem, ali ga očigledno ignoriraju, stoga smo prinuđeni apelovati javno. Razlog ne znamo, ali očekujemo od Suda BiH da se izjasni po tom pitanju. Zbog čega joj je uskraćena psihološka ili psihijatrijska pomoć? Ko će odgovarati za njeno psihičko zdravlje i zdravlje njenog nerođenog djeteta, kada sve ovo prođe, a proći će nekada. Neko će odgovarati sigurno.

Arijana Memić, kantonalna zastupnica, jučer je pasivno zaprijetila novim protestima.

Sljedeće sedmice bi trebalo biti održano ročište u vezi s podizanjem optužnice i odlučivanjem o daljnjim mjerama pritvora. Memići opet koriste "proteste" kao prijetnju da bi kreirali pritvorsku tačku "uznemirenja javnosti" i na taj način izvršio svojevrstan pritisak na pravosuđe u BiH. Jer kako Muriz nedavno kaže: "Ja sam sada i sudija, vrhovni sudija i tužilac u ovoj zemlji" i koristit ću medije jer "pravosuđe se boji medija u BiH". I zato opet pred ročište prijete protestima.

Naravno, to je više nalik na seljačku bunu i politički protest gdje su članovi stranke primorani doći, iako to većina zapravo i ne želi. Ali kad ste u stranci, odlazak na proteste je obavezujući.

Do kada će pravosudne institucije u BiH podlijegati ovim pritiscima koji ne samo da su nezakoniti, nego su postali i obrazac ponašanja porodice Memić svaki put pred održavanje ročišta? I ptice na grani znaju kada će Muriz, Arijana i Ifet zaprijetiti protestima. Do kada će Memići i Feraget obezvrijeđivati institucije ove zemlje?

Moramo se osvrnuti i na jučerašnje medijsko istupanje Memića i njegovog advokata. Tražio je opet izuzeće Sudskog vijeća i tužioca u postupku koji se vodi na Vrhovnom Sudu BiH. Sada su i oni krivci i oni koji zataškavaju.

Uvrede koje su jučer iznijeli na račun tužioca i ostalih članova sudskog vijeća graniče sa zdravim razumom. Feraget je otišao toliko daleko da je rekao da postoje elementi za hapšenje sudija Vrhovnog suda. I niko da reaguje. Ne smiju, valjda. Jer Muriz je, kako tvrdi, sada i tužilac i sudija i kadija. Ukoliko se nađe i neki pojedinac koji će reagovati, vrlo je vjerovatno da će biti stavljen na "spisak" i biti prozvan kao saučesnik, a vrlo je vjerovatno da će biti i uhapšen. Uhapsit će Vas ukoliko se ne sjećate, ali ukoliko znate nekog "ubicu" i tvrdite da se slobodno šeta ovim gradom i ovom zemljom, u ovoj državi ste sigurni.

A to što su se nalazi vještaka kupovali i što je Memić direktno išao tražiti vještake za odbranu Ljube i Bekrije Seferovića u Banju Luku, Memići nisu ni spomenuli. Zanimljivo je bilo slušati Ferageta i Muriza koji umjesto R. Karkina daju izjavu za medije u korist Seferovića. I niko se ne pita zašto je to tako.

Ifet Feraget je nazvao jučerašnji pretres pravosudnom farsom koja ide na teret poreznih obaveznika i građana FBiH.

Pa kada ste toliko zabrinuti za građane BiH, skratite postupke i recite ko je ubio Dženana Memića?! - navodi se u saopćenju porodice Mutap, koje je medijima poslala njena sestra Berina Gligorević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.