open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Porodica Memić održala press konferenciju: Novi protesti 29. juna
Pozivamo sve građane da izvršimo pritisak i da spriječimo neke naredne slučajeve Memić i Dragičević. Da je istraženo ubistvo mog brata Dženana, vjerovatno bi danas David Dragičević bio živ, rekla je Dženanova sestra Arijana Memić 
12.06.2019. u 14:08
get url
text

U Sarajevu je održana press konferencija koju su održali Muriz Memić i Ifet Feraget nakon što je Vrhovni sud FBiH poništio oslobađajuću presudu Ljubi i Bekriji Seferoviću u predmetu Dženan Memić.

Na konferenciji za medije najavljeni su i protesti koji će biti održani 29. juna 2019. godine.

- Protesti će biti održani u 18 sati, a o lokaciji će građani biti naknadno obaviješteni preko Facebook stranice "Pravda za Dženana" -  kazala je Dženanova sestra Arijana Memić, koja se prva obratila prisutnim predstavnicima medija.

{$galerijaFotografija}

Ona se zahvalila medijima za podršku koju već četiri godine pružaju porodici stradalog mladića.

- Opet su nas slagali i žele nas umoriti ovim razvlačenjem. Svi oni znaju da je Dženan ubijen i da je izmišljena saobraćajna nesreća kako bi se zaštitile ubice. Budite uvjereni da mi nismo jedini kojima se ovo dešava. Želim pozvati sve naše sugrađane da nam se pridruže u našoj borbi - kazala je Memić, te dodala da će protesti biti organizovani za Dženana, Davida Dragičevića, za Selmu i Editu čiji je ubica dobio po sedam i po godina kazne, a saučesnici su oslobođeni, za mladića Hameta koji je podlegao povredama nakon što je pretučen, za policajce Adisa i Davora koji su ubijeni u pucnjavi i još niko nije odgovarao, za dječaka Mahira Rakovca koji je izvršio samoubistvo nakon što je godinama trpio vršnjačko nasilje.

- Ne zaboravite da je i tu istragu vodila Dalida Burzić i niko nije kažnjen. Pozivamo porodice i prijatelje svih spomenutih žrtava, ali i sve ostale. Pozivamo sve građane da izvršimo pritisak. Da spriječimo neke naredne slučajeve Memić i Dragičević. Da je istraženo ubistvo mog brata Dženana, vjerovatno bi danas David Dragičević bio živ. Ako ih natjeramo da istraže ubistvo Davida i Dženana, možda ćemo spriječiti da neko drugi strada - rekla je Memić.

Pozvala je i Gordanu Tadić da se "kao tužiteljica, a potom i kao majka odupre svim pritiscima i riješi ovaj slučaj".

Muriz Memić, Dženanov otac, kazao je da se pita "boje li se ikoga ovi ljudi, ove vrhovne sudije".

- Dragan Čorlija, Slavko Marić, Emir Neradin. Emir Neradin je imenovan u komisiju da radi na istrazi ubistva od državnog Tužilaštva, a potom je rekao da neće da radi protiv Dalide. Pozivam tu trojicu sudija da "uzjašu" Novkovića. Neka dođu da im saopćim ime ubice. Dženan je ubijen. Ovo je jedini slučaj koji ima tri svjedoka, a nije razriješen. Saobraćajne nesreće nije bilo. Mora se otvoriti istraga ubistva. Pitam sve časne sudije, časne policajce da li bih ja radio ovo sve da je bila saobraćajna nesreća? Jesam li ja, Ifet, svi vi nerazumni? Da li je samo razumna Dalida Burzić - kazao je Muriz Memić.

Još jednom je ponovio da mu je tužiteljica Burzić rekla da je Dženan ubijen.

- Ko ga je ubio, Dalida? Vrhovni sud vraća saobraćajno vještačenje. Možete suditi koliko hoćete, vještačiti, nije bila nesreća. Doktor Žujo, doktor Čeljo mi je rekao da je samo jedan udarac. Dalida, pošalji svog sina na proteste. Dženan je ubijen, otrijezni se, Dalida. Nije ti Muriz kriv što neće da odustane. Nisam se umorio, niti ću se umoriti. Nije mi teško pala presuda jer znam da je namještaju - kazao je, između ostalog, Memić.

"Prozvao" je i bivše komesare MUP-a Kantona Sarajevo Vahida Ćosića i Mevludina Halilovića kazavši im da pošalju svoje sinove na proteste jer je ubijen njihov vršnjak.

- Alisa Mutap nema amneziju. Njen otac je rekao da su "Alisu pronosali meleci". Jer kad te udari metalna šipka, ili si mrtav ili onesviješten. Alisa i njena porodica znaju ko je kriv. Neću odustati nikada i odgovarat ćete kad-tad. Pozivam državno Tužilaštvo da urade štu su rekli. Rok im je do 29. juna. Imaju sve dokaze, imena, sve podatke. Očekujem otvaranje istrage. Obećali ste - rekao je Memić.

Rekao je i da su mu brojni ljudi iz pravosuđa, među kojima je i glavna tužiteljica, predsjednik suda BiH, te Ružica Jukić, rekli da je potvrđena presuda na Vrhovnom sudu FBiH.

- Šta se to promijenilo, kada je pao taj gol koji je sve promijenio? Ko je zaslužan za taj gol? - pitao je Memić.

Advokat Ifet Feraget je kazao da "oni ovdje nikog ne optužuju i da su od samog početka na strani Seferovića".

- Nevjervatno je da oštećeni brani okrivljenog, a to nam samo govori gdje je naše pravosuđe - rekao je Feraget.

Dodao je da je "odluka Vrhovnog suda sastavni dio zataškavanja ubistva Dženana Memića".

- Mislim da su ti suci počinili krivično djelo, a da li je to moguće dokazati? Teško. Mogli bismo napisati tomove i tomove knjiga o tome šta je sve zataškano. Ova dva slučaja, Memić i Dragičević su dva eklatantna primjera organizovanog kriminala unutar pravosuđa. Svi advokati smo potpisali da ćemo postupati po zakonu. Nemamo pravo da budemo oprotunisti i budemo indeferentni. Imamo obavezu da svi zajedno ova dva slučaja dovedemo do istine. Za istinu i pravdu treba biti uporan. Dalida Burzić jeste vođa jedne skupine koja je postupila nezakonito. Bila je glavna tužiteljica Kantona Sarajevo. Ovo nije trebalo nikada ni da se pomisli, a ne da se desi. Želimo uspostaviti sistem da se ovo više ne dešava - rekao je Feraget.

Podsjećamo, Vrhovni sud FBiH uvažio je žalbu Tužilaštva KS na presudu Kantonalnog suda u Sarajevu kojom su Ljubo i Bekrija Seferović oslobođeni krivnje za smrt Dženanan Memića.

Vrhovni sud je predmet vratio na ponovno suđenje, te naložio novo saobraćajno vještačenje.

Pravda za Dženana press
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.