open-navfaktor-logo
search
Svjesno lagao
Porodica Izetbegović zatražila hitno rješavanje tužbe protiv Milorada Dodika
Članovi porodice Izetbegović su, posredstvom advokata Dražena Zubaka, Kantonalnom sudu u Sarajevu uputili urgenciju za prioritetno uzimanje u rad predmeta koji se odnosi na tužbu protiv Milorada Dodika, saznaje Faktor.
22.10.2021. u 16:54
get url
text

Riječ je o tužbi za klevetu koju je Milorad Dodik počinio izjavama o ulozi prvog predsjednika Republike BiH Alije Izetbegovića za vrijeme Drugog svjetskog rata, te tokom agresije na BiH.

Naime, Dodik je 13. augusta 2017. godine, komentirajući početak snimanja serije o životu Alije Izetbegovića, kazao da je on bio "poznat i viđen član Handžar divizije u Drugom svjetskom ratu". Osvrnuo se i na lokaciju na kojoj su snimani kadrovi serije koju producira TRT, u silosu u Tarčinu pored Sarajeva, gdje su, kako je kazao, Srbi "zatvarani, šikanirani i gdje su umirali" i gdje je Izetbegović "dolazio da provjerava da li je mučenje nad Srbima dovoljno veliko da bi zadovoljilo njegovu sujetu".

Zbog ovih laži i kleveta, troje djece predsjednika Izetbegovića, Lejla Akšamija, Sabina Berberović i Bakir Izetbegović, podnijeli su tužbu  protiv Dodika. Proteklo je više od četiri godine, ali taj sudski predmet još uvijek nije pravosnažno riješen, te je zbog toga i upućena urgencija.

Podsjetimo da je Općinski sud u Sarajevu 2019. godine donio prvostepenu presudu, kojom je, uz čudnu argumentaciju koja nije do sada zabilježana u sličnim predmetima, odbio tužbeni zahtjev kao neosnovan. Obrazloženje je bilo da je "Alija Izetbegović historijska ličnost" i da se rasprava o aktivnostima takvih ličnosti ne može voditi u sudnici, već da je to "predmet ocjene historijske nauke i javnosti"?!

Na ovakvu presudu advokat porodice Izetbegović, Dražen Zubak, podnio je 15. maja 2019. godine žalbu Kantonalnom sudu Sarajevo. U žalbi je konstatirano da su izrečene notorne laži s jasnim ciljem da izazovu dodatno nepovjerenje između srpskog i bošnjačkog naroda, te da nanose štetu procesu pomirenja.

Dodik je laži o "Handžar diviziji" plasirao svjesno, jer je opće poznato i u službenim evidencijama lako provjerljivo, da Alija Izetbegović za vrijeme Drugog svjetskog rata nije bio pripadnik Handžar divizije, već partizanskog pokreta. Optužbe koje se odnose na posljednji rat također nemaju uporište niti u jednom jedinom dokazu ili svjedočenju, i dio su velikosrpske propagande

Kantonalni sud u Sarajevu duže od dvije i po godine ne donosi odluku, iako je riječ o vrlo jednostavnom predmetu, u kojem je potpuno jasno da je Dodik izrekao dvije notorne laži i oklevetao rahmetli predsjednika Izetbegovića.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.