open-navfaktor-logo
search
Peticija u Tuzli
Porodica i prijatelji Edina Zejćirovića traže uvođenje kazne doživotnog zatvora
Edinov otac je kazao kako želi kroz peticiju pokušati izmijeniti Krivični zakon, da se ovakvi slučajevi što rigoroznije sankcionišu jer BiH nema kaznu doživotnog zatvora
21.01.2020. u 15:29
get url
text

Grupa građana "Pravda za Edina" danas je u Tuzli organizovala potpisivanje peticije kojom traže uvođenje doživotnog zatvora u BiH. Peticiju su pokrenuli prijatelji i otac ubijenog Edina Zejćirovića iz Čelića.

Zejćirović je mučen i ubijen u novembru prošle godine u Brčkom, a brutalni snimci mučenja i ubistva osvanuli su i na društvenim mrežama.

- Tog 17. novembra dijete mi je izašlo iz kuće. Otišao je kao i svaki dan. Poslije toga ga nismo više vidjeli. Kontaktirao sam policiju četvrti dan da ga nema, a šesti dan je krenula istraga. Tražili smo dijete 19 dana - ispričao je Nezavisnim Enver Zejćirović, otac ubijenog Edina, te podsjetio da su se mnogi slični slučajevi desili u BiH i da tome treba stati u kraj.

Ovaj otac želi kroz peticiju pokušati izmijeniti Krivični zakon, da se ovakvi slučajevi što rigoroznije sankcionišu jer BiH nema doživotni zatvor.

Osnovni sud Distrikta početkom januara je za još dva mjeseca produžio pritvor osumnjičenima za otmicu i zvjersko ubistvo Zejćirovića, koje se dogodilo 17. novembra prošle godine. U pritvoru su, podsjećamo, Suan Halilović, Nihad Hukić, Suvad Djedović i Samid Šabanović.

Tijelo Edina Zejćirovića pronađeno je 6. decembra prošle godine u Savi, u blizini crpne stanice u mjestu Vučilovac kod Brčkog.

{$galerijaFotografija}

Najšokantnije u cijelom ovom slučaju je da su počinioci ovog gnusnog djela posljednje trenutke života svoje žrtve snimale mobitelom. Na snimku koji se nakon pronalaska tijela pojavio u pojedinim medijima prikazuje se sadističko iživljavanje, fizičko i verbalno zlostavljanje mladića.

Za takvo ubistvo zaprijećena je kazna zatvora od najmanje deset godina ili kazna dugotrajnog zatvora od 21 do 45 godina.

Protiv Halilovića, Hukića i Djedovića, Sud je nedavno potvrdio odvojene optužnice Tužilaštva Brčko distrikta, koje ih terete za nedozvoljeno proizvodnju i promet opojnih droga.

Pravda za Edina Zejćirovića, peticija, Tuzla, 21.01.2020.
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.