open-navfaktor-logo
search
Beograd
Porfirije ustoličen za novog poglavara Srpske pravoslavne crkve
Novi poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Porfirije ustoličen je danas u Sabornoj crkvi u Beogradu, čime je preuzeo sva prava i dužnosti koje mu po crkvenom Ustavu i kanonima pripadaju.
19.02.2021. u 12:32
get url
text

Patrijarh je uz pjevanje Aksios (Dostojan) primio simbole patrijaršijskog dostojanstva: panagiju, žezlo i bijelu panu. Potom se obratio prisutnima, istakavši da je služba patrijarha služba prvog među jednakima. 

- Nastojat ću da, u mjeri svojih mogućnosti, njegujem saborni duh. Da ne bude razdora, već da svi budemo saglasni u jednoj misli - rekao je on.

Porfirije je dodao da će nastaviti da povezuje ljude, kao što je to činio u Hrvatskoj i Sloveniji, koje su mu postale druge domovine. Patrijarh se osvrnuo i na aktuelnu pandemiju koronavirusa i rekao da su svi svjesni ogromnih žrtava i stradanja od te bolesti.

- Moramo da budemo snažni, ali i trezveni. Da nama ne ovlada strah i da znamo i da svaki tjelesno zdrav čovjek može biti mnogo gori virus. Neka nam primjer ove pandemije pokaže koliko smo povezani i upućeni jedni na druge i kako je možemo pobijediti samo međusobnom pažnjom - rekao je Porfirije.

Molitvenoj svečanosti prisustvovali su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, predsjednica RS-a Željka Cvijanović, ministri u Vladi Srbije, predstavnici svih vjerskih zajednica, a patrijarh Porfirije će kasnije biti ustoličen i u historijskom sjedištu srpskih poglavara u Pećkoj patrijaršiji. O tom datumu, javnost će biti naknadno obaviještena.

Mitropolit Porfirije izabran je u četvrtak za 46. patrijarha na Saboru SPC-a koji je prvi put održan u Hramu Svetog Save.

On je rođen u Bečeju 1961. godine kao Prvoslav Perić. Zamonašen je u manastiru Visoki Dečani, na Tominu nedjelju 1985. godine. Diplomirao je na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu 1986. godine, a postdiplomske studije završio je u Atini 1990. Te godine, po blagoslovu episkopa bačkog Irineja, dolazi u manastir Svetih arhangela u Kovilju, gdje je rukopoložen u sveštenomonaški čin i postavljen za igumana. 

Na redovnom zasjedanju Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve u Beogradu 14. maja 1999. godine izabran je za episkopa jegarskog, vikara Eparhije bačke. Republička Skupština u Srbiji ga je, kao predstavnika svih crkava i vjerskih zajednica, 2005. godine, izabrala za člana Savjeta Republičke radiodifuzne agencije, a za predsednika savjeta je izabran 2008. U tron mitropolita zagrebačko-ljubljanskih ustoličen je 13. jula 2014. godine u Sabornoj crkvi Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.