open-navfaktor-logo
search
Poziv obveznicima
Porezna uprava FBiH: Započnite 2020. godinu bez starih poreznih dugova
Ostalo je još 13 dana tokom kojih porezni obveznici mogu iskoristiti mogućnost da sumiraju i izmire svoje porezne obaveze
16.12.2019. u 13:26
get url
text

Porezna uprava Federacije BiH (PUFBiH) je podsjetila porezne obveznike da je ostalo još 13 dana tokom kojih mogu iskoristiti mogućnost da sumiraju i izmire svoje porezne obaveze.

PUFBiH je pozvala porezne obveznike da do 31. decembra ove godine podnesu porezne prijave i plate porezne obaveze, u skladu sa zakonom.

- Podnošenjem poreznih prijava i plaćanjem poreznih obaveza, u skladu sa zakonom, porezni obveznici neće biti izloženi riziku izricanja kazni, i to za neplaćanje poreza na dobit do 100.000 KM, za nepodnošenje poreznih prijava do 100.000 KM, za neplaćanje doprinosa do 5.000 KM, kao ni riziku plaćanja kamate po stopi od 0,04 posto dnevno, odnosno na godišnjem nivou 14,6 posto - navodi se u saopćenju PUFBiH.

Porezna uprava, kako je istaknuto, želi djelovati preventivno, a ne represivno. Sankcionisanje i kažnjavanje poreznih obveznika nije cilj Porezne uprave Federacije BiH. Cilj PUFBiH je da svaki porezni obveznik ispunjava zakonom propisane obaveze, da ih dobrovoljno prijavi i plati, da prijavi svakog radnika i da za svaku uslugu izda račun.

- Najbolji i najsigurniji način poslovanja je da svoje obaveze izvršavate blagovremeno, odnosno da poslujete u skladu sa poreznim i drugim važećim propisima. Plaćanjem poreznih obaveza dobivate i zadovoljnog radnika koji može da ostvari svoja prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, zdravstvenog osiguranja i osiguranja za slučaj nezaposlenosti, a zadovoljni radnik daje najbolje rezultate - navode iz PUFBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.