open-navfaktor-logo
search
Utvrđene nepravilnosti
Porezna uprava FBiH: Na području ZDK izvršena 33 inspekcijska nadzora, dva objekta zatvorili
Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine – Kantonalni porezni ured Zenica, izvršila je 33 inspekcijske kontrole kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost trgovine, ugostiteljstva, djelatnost proizvodnje i prodaje hljeba i peciva i ostale uslužne djelatnosti.  
14.03.2022. u 15:09
get url
text

Kontrole su izvršene na području Zenice, Žepča, Maglaja, Kaknja, Breze, Visokog, Tešnja, Doboj Juga, Usore i Zavidovića, s ciljem provjere poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima i zapošljavanja radnika nacrno.

U tim kontrolama inspektori Porezne uprave otkrili su devet neprijavljenih radnika, 13 obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune, tri obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i tri objekta koji su radili bez odobrenja za rad nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti, kao što je zapošljavanje neprijavljenih radnika, nepostojanje fiskaliziranog fiskalnog uređaja, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, i rad bez odobrenja, zapečaćena su dva objekta i izdato je 19 prekršajnih naloga s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 22.650 KM.

Porezna uprava će nastaviti aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i u narednom periodu i poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima, poručuju z Porezne uprave FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.