open-navfaktor-logo
search
UNICEF upozorio
Porazne posljedice pandemije: Deset miliona djece moglo bi biti prisiljeno na brak
U uslovima pandemije koronavirusa deset miliona djece moglo bi do 2030. godine stupiti u brak, a još sto miliona djevojčica moglo bi biti prisiljeno na brak do kraja decenije, upozorio je danas UNICEF.
08.03.2021. u 09:01
get url
text
Maloljetne djevojčice

Brakovi djevojčica mlađih od 18 godina posljedica su više faktora povezanih s krizom COVID-19, ponajprije zatvaranja škola, pogoršanja privrednih uslova, poremećaja u javnim uslugama i smrti roditelja, upozorava UN-ov fond za djecu.

- COVID-19 je pogoršao ionako tešku situaciju za milione. Ali, mi možemo i moramo stati u kraj maloljetničkim brakovima - rekla je izvršna direktorica UNICEF-a Henrietta Fore, u saopćenju objavljenom u ponedjeljak.

Pandemija tako prijeti da će zaustaviti napredak ostvaren u protekloj deceniji u kojem je stopa vjenčanja maloljetnih djevojčica pala s 25 na 20 posto, što znači da 25 miliona takvih brakova nije sklopljeno.

- Moramo odmah poduzeti korake kako bi se umanjile posljedice (pandemije) za djevojčice i za njihove porodice. Ponovnim otvaranjem škola, osiguranjem pristupa socijalnoj zaštiti i uslugama te primjenom zakona i primjerene politike, možemo pomoći da im se ne uništi djetinjstvo - istakla je Fore.

UNICEF-ovi podaci pokazuju da je 650 miliona djevojčica u svijetu stupilo u brak prije navršene 18. godine. Polovina takvih brakova sklopljena je u Bangladešu, Brazilu, Etiopiji, Indiji i u Nigeriji.

Stopa vjenčanja maloljetnih djevojčica u Nigeru je 76 posto, a u Demokratskoj Republici Kongu 68 posto, navodi UNICEF podatke za prošlu godinu.

Stopa vjenčanja maloljetnih dječaka šest puta je manja nego kod djevojčica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.