open-navfaktor-logo
search
Podrška proizvođačima
Porastao izvoz plastičnih proizvoda iz Bosne i Hercegovine
Prema podacima Agencije za statistiku BiH, 2020. godine je izvoz plastičnih proizvoda iz Bosne i Hercegovine porastao za 20 do 30 posto, što je povećanje za 16 miliona maraka.
09.12.2021. u 11:13
get url
text

- To znači da taj sektor ima značajno mjesto u ekonomiji BiH - kazao je Kinloch Pichat, učesnik na projektu "Okolinski prihvatljivo upravljanje postojanim organskim zagađujućim materijama (POPs) u industrijskom i sektoru upravljanja opasnim otpadom u Bosni i Hercegovini".

Industrija plastike u Bosni i Hercegovini nailazi na izazove u naporima da smanji upotrebu opasnih hemikalija, odnosno postojanih organskih zagađujućih materija (POPs) tokom proizvodnog procesa, a koje štete okolišu i zdravlju.

- Švedska i UNDP će kroz navedeni projekt podržati preduzeća, proizvođače plastičnih proizvoda, tehničke i tehnološke fakultete, kao i institucije kako bi unaprijedili znanje i vještine i u konačnici uveli koncept zelene hemije - rekao je Kinloch Pichat.

U okviru POPs projekta predviđeno je da će biti olakšano uspostavljanje partnerstava i obuke između visokoškolskih ustanova u BiH i zemalja u kojima je istraživanje i razvoj o zelenoj hemiji značajno napredovalo, kako bi se osiguralo da studenti kao i institucije postanu dio međunarodnih mreža znanja i povežu se međusobno.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.