open-navfaktor-logo
search
Koronavirus
Porast broja novozaraženih ugrožava rad SKB-a Mostar
Iz Sveučilišne kliničke bolnice Mostar upozoravaju kako je s porastom broja Covid-pozitivnih osoba u Hercegovačko-neretvanskom kantonu došlo i do porasta broja hospitaliziranih pacijenata s teškom kliničkom slikom usljed Covid infekcije.
18.08.2021. u 15:08
get url
text

Trenutno je na liječenju u "Covid bolnici" 29 pacijenata od kojih je četvero na invazivnoj mašinskoj ventilaciji.

Iz mostarske bolnice podsjećaju kako i dalje nema specifičnog, posebnog lijeka za koronavirus, pa je vakcinisanje za sada jedina mjera zaštite od teških komplikacija Covid infekcije i smrtnog ishoda.

Također navode kako SKB Mostar trenutno pruža usluge u punom kapacitetu, no nagli porast broja oboljelih pridonosi otežavajućim okolnostima cjelokupnog rada SKB-a Mostar.

Kako bi se zaustavio ili barem usporio porast broj hospitaliziranih Covid pacijenata iz SKB-a Mostar pozivaju na poštivanje epidemioloških mjera (higijena ruku, nošenje maski, održavanje distance).

Iz te zdravstvene ustanove podsjećaju da je tokom 2020. godine u "Covid bolnici" SKB-a Mostar liječeno više od 2.500 pacijenata, a u 2021. godini do augusta liječeno je više od 4.000 bolesnika najčešće prosječne dobi od 50 do 60 godina, češće muškaraca nego žena.

- Radnici SKB Mostar će kao i do sada dati svoj maksimum kako bi osigurali najbolje moguće liječenje svim oboljelim pacijentima, a bit će nam mnogo lakše ukoliko cjelokupna javnost prihvati preporuke stručnjaka koji neumorno rade kako bi što bezbolnije i prije okončali pandemiju uzrokovanu koronavirusom - saopćeno je iz SKB Mostar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.