open-navfaktor-logo
search
Humanitarni problem
Popunjeni svi kapaciteti u USK: Da bi se zatvorila Bira, moraju se izmjestiti migranti
Centri su trenutno prepuni, svi kreveti su puni i nemamo više kapaciteta, ni za ranjive kategorije, rekao je Mitkovski
25.10.2019. u 09:12
get url
text

Prihvatni centri na području Unsko-sanskog kantona prepuni su migranata iz različitih zemalja. Popunjeni su smještajni kapaciteti. Trenutno u četiri kampa na području kantona boravi oko 3.000 migranata.

U hotelu Sedra u Cazinu i Borići u Bihaću, smještene su ranjive kategorije - porodice s maloljetnom djecom, maloljetnici, stara lica, žene. Bh. zvaničnici smatraju da su problem Bira i Miral, koji se nalaze direktno u urbanim sredinama i to stvara veliki sigurnosni i humanitarni problem.

Ovim centrima rukovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM) u saradnji sa drugim nevladinim i međunarodnim organizacijama. Migrantima u ovim centrima obezbijeđena je hrana, smještaj kao i zdravstvene usluge. U centre ulaze sa iskaznicama i moraju se pridržavati "kućnog reda".

Ekipu Anadolu Agency (AA) posjetila je centre Bira i Miral. Osiguranje na ulazu, propusnice za ulazak i kontrola situacije unutar centara. Migranti u ovim centrima se pridržavaju pravila koja su postavljena za njih. Za njih su organizovane i radionice, časovi engleskog i bosanskog jezika, a migranti u Miralu, kod Velike Kladuše, su kada smo stigli tamo, imali i Igre prijateljstva. Na ovaj način uposlenici u kampu pokušavaju uspostaviti dobar i prijateljski odnos sa migrantima koji dolaze iz različitih zemalja svijeta.

U ovim kampovima oni se uglavnom kreću u grupama, svojevoljno, zavisno iz koje zemlje dolaze. Napravljeni su kao "mali klanovi" i oni tako funkcionišu, svako sa onim iz svoje zemlje. Vladimir Mitkovski, koordinator za upravljanje situacijom u USK Međunarodne organizacije za migracije (IOM), kazao je za AA da migranti imaju tri obroka dnevno, poštuju se standardi, radi se dezinfekcija i deratizacija u kampovima u koje dolaze i ljekari.

Prema njegovim riječima, u Biri, Miralu, Borićima i Sedri, kojim oni rukovode, redovna je situacija i stanje.

-U sva četiri centra imamo redovno stanje - rekao je Mitkovski.

Dozvoljena cifra od Operativne grupe u ova četiri centra na području USK je 3.200 migranata.

-Trenutno u ovim kampovima 3.032 naša korisnika. Centri su trenutno prepuni, svi kreveti su puni i nemamo više kapaciteta, ni za ranjive kategorije. Centri su prepuni. Zbog požara koji se prije nekoliko mjeseci dogodio u Miralu, izgubili smo do 150 kreveta. Tako da je realan kapacitet u ova četiri centra u USK 3.000 migranata - pojasnio je Mitkovski za AA.

{$galerijaFotografija}

Prema njegovim riječima, među ilegalnim migrantima su i maloljetnici bez pratnje i oni su odvojeni od odraslih i punoljetnih muškaraca u kampovima u USK.

-Sigurnije je da su ta djeca u kampu nego na ulici. Imamo dobru saradnju i sa službama za socijalni rad. U kampu Bira imamo sve kategorije. Najviše je muškaraca samaca - 1.300, zatim imamo dio za porodice i dio koji je izolovan, a tu su smještena djeca bez pratnje - poručio je Mitkovski.

Kamp pun korisnika se ne može zatvoriti

Komentarisao je i to što je vlasnik Bire odbio zahtjev IOM-a za produženje ugovora o smještaju migranata. To znači da bi oko 1.400 migranata moglo ostati bez smještaja zaključno s 15. novembrom kada istječe postojeći ugovor. Međutim, Mitkovski ne smatra da je to tako lako jer se prvenstveno za migrante mora naći rješenje kao bi napustili Biru.

-Bio sam prisutan na sastanku Operativne grupe. Mi samo znamo da kamp pun korisnika se ne može zatvoriti. Mi godinu pričamo da treba da se nađe neko rješenje, da se izmjesti. Ali mora biti jasno da ako želiš da zatvoriš kamp, ti ljudi se moraju negdje prebaciti. I dalje čekamo rješenje. I dalje čekamo na državu. Imali smo sreću da je vrijeme bilo dobro ovih dana, a već od utorka vidimo da su najave drugačije. Mi već kasnimo - poručio je Mitkovski.

Podsjetio je da IOM od početka ima dobru saradnju i sa lokalnom i sa kantonalnom i državnom vlasti.

-Još jednom apelujemo na sve nivoe vlasti da se što brže iznađe rješenje za te ljude. Sada ima odluka da se kamp zatvori, a nema odluke gdje ćemo s ljudima. Da se zatvori Bira mora biti neko izmještanje. Odluku mora da donese država - istakao je Mitkovski.

Trenutno, naglasio je, kampovi su pod kontrolom. Problem su migranti koji se nalaze van kampova.

-Neću da se igram sa cifrom, ali ona je velika. To je problem. Problem je šta ćemo sa ljudima koji su van kampova. Trenutno je najveći izazov to što se dešava van kampova i šta ćemo sa ljudima u utorak jer smo svi vidjeli prognoze - dodao je Mitkovski.

Volonteri na terenu

Dženan (20) već nekoliko mjeseci volontira u kampu Bira. Volontira za organizaciju "Žene sa Une" iz Bihaća.

-Pored migrantske krize bavi se i socijalno ugroženim osobama. Od početka juna radim u Biri i planiram produžiti svoj rad. Meni je dobro raditi s njima. Imamo radionice, pjevanje, slikanje, igramo nogomet, odbojku, radimo narukvice - pojasnio je Dženan.

Mislio je da će biti napetije raditi sa ilegalnim migrantima, ali, kako je kazao, ovdje se radi o običnim ljudima sa kojima razgovaraju i druže se.

Migranti - 25. 10. 2019.
1 od 9
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.