open-navfaktor-logo
search
Dogovor s Rusima
Popunjena prva serija: U Srbiji uskoro počinje proizvodnja vakcine Sputnjik V
Na Institutu za virusologiju, vakcine i serume Torlak u Beogradu pokrenuta je proizvodnja ruske vakcine protiv koronavirusa Sputnjik V, saopćio je Ruski fond za direktne investicije (RFPI), a prenosi portal nova.rs.
14.04.2021. u 19:44
get url
text

- Srbija je postala prva država u južnoj Europi koja će proizvoditi Sputnjik V, a proizvodnja u toj zemlji je u skladu s najstrožijim standardima - navodi se u priopćenju.

Dodaje se kako će u narednoj fazi biti omogućen izvoz ove vakcine iz Srbije u druge države regije.

- U skladu s dogovorima koji su postignuti između Ruskog fonda za direktne investicije i Instituta Torlak u Srbiji u kratkom je roku uspješno pokrenuta proizvodnja cjepiva Sputnjik V, a Srbija je prva evropska država koja je počela proizvoditi rusku vakcinu - izjavio je direktor ruskog fonda Kiril Dmitrijev.

Ovu informaciju potvrdio je na Twitteru i ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Srbije Nenad Popović.

- Danas je u prisustvu stručnjaka iz Ruskog fonda direktnih investicija Vlade Rusije i ruske farmaceutske kompanije Generijum u Institutu Torlaku izvršeno punjenje prve serije kontrolnih doza cjepiva. Od 20. maja kreće proizvodnja - napisao je Popović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.