Preračunao se

Populizam iz Alipašine 41: Nikšić optužio SDA jer je Klub Srba odbio osudu postrojavanja četnika

Objavljeno: 14.03.2019. u 16:53 Autor: N. P.

Itekako bi Nikšićeva interpretacija događaja imala smisla da je za prihvatanje uvrštavanja prijedloga osude dešavanja u Višegradu glasao Mladen Bosić (SDS), jer bi u tom slučaju postojala teoretska mogućnost da bi se na isti način izjasnio i njegov koalicioni partner Mladen Ivanić (PDP), da je izabran u Dom naroda

Osuda dešavanja u Višegradu, odnosno postrojavanja pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta, nije se našla na dnevnom redu posljednje sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. Taj prijedlog Zlatka Miletića (DF) odbili su delegati SNSD-a, SDS-a i HDZ-a BiH.

Tu je činjenicu pokušao, ali vrlo nevješto, iskoristiti predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, kako bi se u javnosti obračunao sa svojim političkim rivalima.

- Dokazalo se da je kratkovidna SDA isporučila državu HDZ-u i SNSD-u – napisao je Nikšić na svom Facebook profilu.

Pojašnjava Nikšić da odbijanje osude pokazuje kako će izgledati buduća struktura vlasti, obilježena, kako je kazao, dominacijom dvije stranke i njihovom potpunom kontrolom ovog tijela.

- SDP je upozoravao da će se upravo ovo desiti, kada je SDA odlučila podržati izbor delegata SNSD-a i HDZ-a, zbog čega smo prikazivani kao izdajnici – dodao je predsjednik SDP-a, kazavši još da je "SDA državu isporučila onima kojima fašizam ne predstavlja nikakav problem".

Itekako bi Nikšićeva interpretacija događaja imala smisla da je za prihvatanje uvrštavanja prijedloga osude dešavanja u Višegradu glasao Mladen Bosić (SDS), jer bi u tom slučaju postojala teoretska mogućnost da bi se na isti način izjasnio i njegov koalicioni partner Mladen Ivanić (PDP), da je izabran u Dom naroda. U konkretnom slučaju, uzimajući u obzir činjenicu da je i Mladen Bosić odbio ovu inicijativu, sasvim je irelevantno po epilog inicijative, što je bilo i za očekivati, da li u Klubu Srba u Domu naroda sjedi neko sa članskom karticom PDP-a, SDS-a, SNSD-a ili neke druge stranke sa sjedištem u bh. entitetu RS.

Međutim, to nije spriječilo Nikšića da, zarad političkih poena, pokuša teretiti svoju političku konkurenciju za, kako je kazao, "isporučivanje države onima kojima fašizam ne predstavlja nikakav problem".

Iskazuje Nikšić u ovom javnom istupu i veliku brigu za povratnike u bh. entitet RS, koji su, dodaje, ostavljeni na milost i nemilost grupama poput Ravnogorskog četničkog pokreta.

Da je ova briga za povratnicima barem nekada izašla van okvira virtualnih istupa, poput priloženog, SDP bi na posljednjim Općim izborima dobio podršku istih tih povratnika u toj mjeri da, ako ništa, pređu izborni prag. Međutim, to se nije dogodilo, a uzroci te činjenice se vjerovatno mogu pronaći u zloupotrebljavanju njihovog položaja za sticanje jeftinih političkih poena.

Da je Nikšiću zaista stalo do položaja povratnika u bh. entitet RS, sankcionirao bi SDP-ovog predsjedavajućeg Skupštine grada Prijedora Seada Jakupovića, koji u junu prošle godine nije dozvolio zastupnicima SDA i DF-a da repliciraju zastupnicima SNSD-a, odnosno da reagiraju na inicijativu o sankcioniranju organizatora manifestacije Dan bijelih traka. SDP je tada, nakon pritiska javnosti, pozvao Jakupovića da podnese ostavku te su najavili i unutarstranačke sankcije za njega. U međuvremenu Jakupović nije podnio ostaku, niti ga je SDP sankcionirao.

- U nas vrlo brzo zaborave građani – kazao je svojevremeno predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije